U jezeru Stolpsi se krije nacističko blago vredno milijardu evra!?

U jezeru Stolpsi se krije nacističko blago vredno milijardu evra!?

8 фебруара 2014

Nacisticko-blago1-416x250Uz dozvolu i pomoć Nemačke, Izraelac Jaron Svori pokušaće da pronađe 18 sanduka sa zlatnim polugama koji, navodno, leže u jezeru Stolpsi, blizu Berlina. To blago, vredno milijardu evra, Gering je oteo Jevrejima u Drugom svetskom ratu.

Izraelski istraživač Jaron Svori, uz pomoć nemačke vlade, pretražiće dno jezera Stolpsi, koje se nalazi u Brandenburgu, između Berlina i Baltičkog mora, u potrazi za blagom vrednim oko milijardu evra, a koje su nacisti oteli Jevrejima.

U blizini jezera, za vreme Drugog svetskog rata, nalazio se nacistički koncentracioni logor „Ravensbrik“, iz kojeg je, navodno, SS jedinica u martu 1945. godine iznela 18 sanduka sa zlatnim i platinastim polugama i bacila u jezero. Naziv te tajne operacije bio je „Nibelung“.

Jezero, duboko oko 13 metara, dugo se nalazilo u Istočnoj Nemačkoj, pa ga je, svojevremeno, Štazi (istočnonemačka tajna policija) fanatično pretraživao ne bi li našao zlato i prodao ga, pa od tih para kupio preko potrebnu stranu valutu.

Pre dve godine, Stolpsi je pretraživala i podmornica, a sada će dno jezera pregledati i sofisticirana sonarna oprema, vredna oko 60.000 evra.

Zlato je „pripadalo“ Hermanu Geringu, šefu Luftvafea (nacističkog vazduhoplovstva), koji je, prema verziji Britanaca, zlato držao u lovačkoj kući u Karinholu, 65 kilometara od Berlina.

Tamo je držao sva blaga koja je poharao širom Evrope. Poslednjih dana rata, kada se Crvena armija približila Berlinu, naredio je da se sve digne u vazduh.

Međutim, prema rečima očevidaca, logoraši iz Poljske pomogli su esesovcima da bace blago u jezero, a zatim bili surovo likvidirani i, takođe, bačeni u jezero.

Erik Lic, jedan od svedoka, izjavio je specijalnoj komisiji posle rata da je jedne noći video kamione oko jezera. „Odlično se sećam da sam video kamione sa ugašenim svetlima oko jezera i 20-30 sablasno mršavih ljudi, obučenih u uniforme konclogora. Naterali su ih da istovare sanduke„, rekao je Lic.

„Ovde nije reč o blagu nego o ljudima kojima je pripadalo. Bilo bi pravedno da dobiju bar malu nadoknadu„, rekao je Svori, prenose agencije.

Svori (59) se proslavio knjigom U Hitlerovoj senci, a pre nekoliko godina ušao je u trag zbirci dijamanata otetih Jevrejima od strane Trećeg rajha.

(RTS)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u