У КОНГРЕСУ СЕ СПРЕМА ВЕЛИКИ ПРЕВРАТ

U KONGRESU SE SPREMA VELIKI PREVRAT

3 oktobra 2020

Autor: Dmitrij DROBNJICKI

SPIKER Predstavničkog (donjeg) doma kongresa SAD – Nensi Pelosi – uveliko signalizira kongresnima-kolegama, a pre svega članovima svoje Demokratske partije – da će morati da izaberu novog šefa države ako predsednički izbori 3. novembra ne daju pobednika.

Tu je, naravno, siva zona. Američki ustav predviđa prenos izbora predsednika države sa kolegijuma elektora u Predstavnički dom (a potpredsednika SAD u Senat) u slučaju da nijedan od kandidata ne dobije potreban broj elektorskih glasova (trenutno je to 270 elektorskih glasova od 538)…Međutim, teksta Ustava ne ukazuje da Kongres treba da dobije pravo da imenuje „lidera slobodnog sveta“ u slučaju da kolegijum elektora uopšte ne može da se okupi. Ili se samo delimično okupi.

Ustav SAD predviđa da se takvo pravo prenosi na donji dom u slučaju da se kolegijum elektora u potpunosti sastao, ali da nijedan od kandidata nije uspeo da dobije 50 odsto +1 glas (ako su glasovi podeljeni između tri kandidata).

Predstavnički dom ne glasa prostom većinom, već po državama – po jedan glas se daje iz svake države, što se u svakoj državnoj delegaciji određeno prostom većinom. Na primer: ako su 3 predstavnika izabrana iz neke države, a dva su republikanci – tada će glasanje najverovatnije biti republikansko.

Tako je 1824. godine Džon Kvinsi Adams postao predsednik.

On je, inače, pravi autor Monroove doktrine. Bio je veliki prijatelj Rusije (dugo je radio u Sankt Peterburgu kao ambasador). Neki kongresmeni su ga čak nazivali i „ruskim agentom“, što ga nije sprečilo da pobedi na kongresnim izborima.

Godine 1876. održani su izbori čije rezultate nisu priznali gubitnici (demokrate). Ti izbori su kasnije proglašeni za najprljavije u američkoj istoriji.

Dugotrajni sporovi, suđenja i optužbe doveli su do toga da iz niza država elektori nikada nisu poslati u Vašington. Na kraju je sukob doveo do kompromisa unutar političke elite. Tako je republikanac Raterford Hejs postao predsednik.

Sve u svemu, Kongres SAD će – ako izbori donesu pat-situaciju – morati nekako da odluči da je vreme da on interveniše i odluči, a ostale grane vlasti se složiti da je to pravo Kongresa.

Situaciju komplikuje to što većinu u Predstavničkom domu imaju demokrate, a nije tako i sa delegacijama država.

Republikanci kontrolišu većinu od 26 državnih delegacija, a demokrate je imaju u 22. U delegaciji Pensilvanije, republikanci i demokrate su podjednako zastupljeni, a u delegaciji Mičigena odnos je 7:6 za demokrate, a jedan glas pripada predstavniku Libertarijanske stranke.Ukratko, republikanci imaju blagu prednost. Stoga su demokrate odnedavno zabrinute da će Tramp, uz podršku Vrhovnog suda, uputiti pitanje ishoda izbora u Kongres ukoliko se pojave neslaganja oko prebrojavanja glasova u ključnim državama.

Posao Pelosi je pridobijanje nekoliko republikanaca na stranu demokrata, tačnije – navođenje da glasaju protiv Trampa.

Međutim, postoji još jedna zaseda.

Može se dogoditi da Predstavnički dom izabere Bajdena za predsednika SAD, a Senat Pensa za potpredsednika.

Doduše, možda će to odgovarati svima koji žele Vašington bez Trampa…

(Fakti)

KOMENTARI6 komentara

 1. milorad3 says:

  "Može se dogoditi da Predstavnički dom izabere Bajdena za predsednika SAD, a Senat Pensa za potpredsednika."To vam je to, to je namera iza cele ove planetarne prevare,ali tu ima problem,BIRAČKO TELO,GRADJANI,šta će oni reći posle te prevare,ovo nije 1876 i podele su počele da se prelivaju na ULICU.Ako ovo odrade svaka individua koja zsedne na tron ZVERI će biti NELEGITIMNA u očima bar 50% amerikanaca,i tada će biti jasno da od izbora nije ostalo ni I u USA,biće jasno da su elite DRSKO preuzele apsolutnu vlast i da se uopšte više ne obaziru na ustav, birače i prava gradjana u toj državi,a amerikancima ne treba FEUDALIZAM kao državno uredjenje.Mislim da im je pametniej da ne talasaju i da ove izbore puste da idu normalnim tokom ali tamo je TAŠTINA i ŽEDJ za VLAŠĆU odavno odnela svako zrnce zdravog razuma,ovi izbori i ono što će se dešavati za vreme i posle njih u USA ,će biti najprljaviji REALITY šou koji je do sada vidjene i to će ih pokopati SVE ZAJEDNO jer ta prljavština , zlo,i laž će sada biti JAVNO vidljiva i kotrljaće se po kućama amerikanaca.Mislim da ta država ulazi u nestabilni i verovatno NASILNI scenario u toku sledeće god.Počeće po državama da se cepa politički a zatim i možda fizički.To što oni rade je daleko iznad svake političke kaljjuge i kod nas i na istoku i realno po celom svetu,ONI iz amerike su naučili i ove domaće marodere KAKO se to RADI.KNOW HOW i to jedini KNOW HOW koji su ti smradovi iz američke elite ikada izvezli svetu.UŽASNO i ODVRATNO, potpuno nemoralno leglo dripaca, i to je sada OČIGLEDNO BRE.ETO ko VLADA nad NAMA SVIMA prokleta banditska bratija,ne znam samo dokle će to da se kotrlja tako ali odgovora će iz BAZE sigurno biti a bolje im je da ne probude tu uspavanu zver jer će to biti krvavo.

 2. La Fonte says:

  Trampu su uvalili koronu, ali ne znaju koji je on ljukavi ljisic.

 3. Rista says:

  Pre nego vas zapljusnem po običaju, da kažem i skraćeno. NEĆE AMERIKU POBEDITI PRECEDNIK AMERIKE! To su samo pusti snovi kilavih precednika i naroda Sveta. A onu dvojicu Rista ispod, sada ne morate ni da čitate jer je sve isto to.

 4. Rista says:

  Meni su nejasne neke stvari u Svetu. Kao prvo, zašto nekog iz bilo koje države zaboli ko će biti precednik bilo koje druge države? Kao Tramp je dobar, bolji od Klintona...Ajte, ma nemoj TE! Uveo sankcije za najveće države sveta, plus nasledio sankcije Rusiji a ipak se svaka država bori da nekako plasira robu u AMERIKU, KAO I UVEK...i sve tako to kao i uvek. Ratuje svuda po svetu "savremenim" američkim metodama, a to je "JA, veliki Tramp, ne započinjem nove ratove" a svuda šalje vojsku kao i uvek, nijednu bazu nije zatvorio, ama ništa se nije promenilo. Čak ni posle 4 godine mediji i novinari koji su naprečac zavoleli Trampa, nikako da shvate da je Tramp, odnosno Amerika, toliko pritisnuo Svet da jednostavno pola sveta ne izlazi iz klozeta. Pune im gaće. Učvrstio čovek vlast u Ukrajini, Siriji, Iraku, Poljskoj, Libiji, Nigeriji, Srbiji, Nemačkoj, Britaniji, Francuskoj, Rusiji, Kini i kojekude još i polako zatvara sve ruske izvozne linije, sve više i Kineske i tako to... Šta to ima nešto novo kod Trampa? I šta me zaboli hoće li biti Tramp precednik Amerike, Bajden, Hitler, Nobel ili ja??? Dobro, ovo ja je malo preterano iako ne previše, ali ništa se ne bi promenilo svejedno. Samo bi ovog puta i demokrate i republikanci i sienene i foks i sputnjik i raša tudej(hehe-američko ime najjačeg ruskog medija, das usereš od smeha) i dojče zvere imali sčime da pljuju precednika i to pozamašno...A ja bi vladao ko i Buš, kao i Tramp kao i Vučić, kao Džung, kao Putin i Si...sve ti to svejedno.

 5. Rista says:

  Jedno vreme sam kao misilio Tramp će to znaš, samo da bude izabran...I? Ama baš ništa. Pobi revolucionare u Oregonu, smandrlja Venecuelu, raščereči Siriju još više, Srbijom briše ovalni kabinet i samo što nije izdahnula, nije bolje ni u Rusiji a ni Kina nije izmakla. Ma neka bude ko oće, baš me i to briga. Mediji, precednici država, narodi sveta i svi ostali treba da shvate već jednom , kao i ja što sam shvatio i to još odavno, da Svet neće procvetati ako precednik Amerike bude onaj koga oni volu. To je samo balavljenje kilajbera. Na svetu promene dolaze samo ratom i sve ostalo je zabava milijona. A pošto niko na Svetu i ne razmišlja da ratuje protiv pakta Amerika, Amerika i Amerika, NEĆE BITI NIKAKVIH PROMENA ma ko bijo precednik Merike. I dalje će svi redom biti guženi i kao tamo neke nama dobro poznate i poželjne pojave na svetu ponavljati "Ja sam POŠTENA". NEĆE NI JEDAN PRECEDNIK AMERIKE POBEDITI AMERIKU! Svi ostali precednici sveta su kilajberi i poltroni. Pravi, prvi i glavnokomandujući precednik na Svetu je već ceo jedan vek Američki precednik. Svi ostali su zamenici ili kafe kurvari. Vučić je na primer jutarnja kafa Trampu isto što bila Monika Klintonu ili Kabajeva Putinu. A Si obožava pevaljke pa zato Vučko ima prođu i kod Sija. I zato nema nikakve potrebe da se uzbuđujete. Jedina mogućnost da se Svet iščupa iz Američkih kandži je da Kina prihvati komandu Rusije i uđe u sastav novog SSSRa. Sve ostalo je polako i ponovo propadanje Rusije i Kine što je već naveliko uzelo maha, a posle toga, Srbi će pronaći nove pesmice kako će nam se ponovo dići, zaboravljajući da kod mrtvog konja to nije moguće.

 6. milorad3 says:

  u pravu si risto od njih nema ničeg dobrog ali sada je priča ili atomski rat ODMAH ili malo kasnije a to malo kasnije može da bude MALO SUTRA ako tramp pobbedi još jedan mandat.Tramp nije ratoboran ali armiju, bezbednosni sistem i diplomatiju amerike on NEMA POD KONTROLOM,oni rade ŠTA HOĆE i pitanje je ZA KOGA to rade i koriste ENORMMNE RESURSE USA za svoje privatne namere ili neke druge idološke i političke namere koje nemaju veza sa USA kao državom i nacijom .TO je problem i molimo BOGA da ova mračna stoka od bajdena ne postane predsednik onda je KRAJ BLIZU.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *