U kosovskoj policiji 280 srpskih policajaca

U kosovskoj policiji 280 srpskih policajaca

17 avgusta 2013

EuleksPrištinski dnevni list „Tribuna“ objavio je u subotu, pozivajući se na izvore bliske delegaciji Prištine za tehnički dijalog u Briselu, da se zvanična Priština složila sa predlogom Beograda da 280 bivših pripadnika MUP-a Srbije na severu Kosova bude deo Kosovske policije.

List navodi da se Pristina složila i da bivši pripadnici MUP-a Srbije ne polažu zakletvu, niti da prolaze neki kolektivni trening pre nego što postanu sastavni deo kosovske policije.

Član prištinskog tehničkog pregovaračkog tima i savetnik zamenika premijera Vlade Kosova Driton Lajči potvrdio je Tanjugu ovu informaciju.

„Za njihovu integraciju u kosovsku policiju procedure su jednostavnije, jer moramo biti u korak sa vremenskim rokom koji je predviđen za restruktuiranje i reorganizaciju koja sledi“, izjavio je Lajči.

Lokalni eksperti za bezbednost i pojedine nevladine organizacije smatraju da integracioni proces Srba sa severa u kosovske institucije, a posebno kada su u pitanju nekadašnji pripadnici srpske policije, zahteva zalaganje celog kosovskog društva, a ne samo kosovskih institucija.

S druge strane opozicioni pokret „Samoopredeljenje“ smatra da ovakvim postupcima vlada Hašima Tačija samo pokazuje da sve više „dovodi Srbiju na Kosovo, a ne Srbe u kosovske institucije“.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *