У Мадриду отворен бар за поподневну дремку

U Madridu otvoren bar za popodnevnu dremku

16 avgusta 2017

U Španiji je sijesta, popodnevni odmor, tradicionalni način života, ali odremati na javnom mestu je nešto novo.

„Siesta & Go“ javna spavaonica nedavno je otvorena u Madridu po uzoru na već postojeće u Londonu, Briselu, Tokiju i drugim većim gradovima.

Zaposleni u baru za odmor se nadaju da će korist biti obostrana, piše Glas Amerike.

U Madridu, ljudi koji u poslepodnevnim satima osete umor ili su pospani, umesto da potraže hlad gde će da sednu ili prilegnu, sada mogu da odmore u baru „Siesta & Go“.

Bar za odmor se nalazi u srcu finansijskog i komercijalnog centra i otvoren je od 11 do 19.

Opremljen je sa 19 kreveta, koji mogu da se iznajme na minute ili sate, a na mušterijama je da izaberu da li žele zasebnu ili prostoriju sa više kreveta. Iznajmljivanje kreveta u zasebnoj prostoriji je oko 15 dolara na sat.

Bar nudi poslovni prostor i fotelje za one koji žele da se opuste ili na miru čitaju knjigu.

„Posao mi je daleko tako da sam svaki dan umoran i sijesta je odličan način da povratim energiju“, priča Filip Marko, grafički dizajner.

“Siesta & Go” ima čistu posteljinu, ćebad i udobne jastuke. Gosti tu mogu da popiju kafu, imaju wi-fi, novine i kućne papuče, a kada dođe vreme za buđenje osoblje ih na vreme probudi.

Poput mnogih drugih mušterija i Filip Marko je došao do zaključka da ga kratak san i opuštanje osvežava i vraća mu snagu.

„Dolazim da odremam oko pola sata što mi je dovoljno da do kraja dana radim punim tempom.“

Međutim ne misle svi Španci da je odlazak u bar na poslepodnevni odmor praktično rešenje.

„To jeste tradicija u Španiji, ali mislim da je više u pitanju legenda nego tradicija. Sa današnjim načinom života, radnim vremenom, stilom življenja ima se veoma malo vremena za sijestu radnim danima, bar u mom slučaju“, kaže bankar Karlos Viljaroha.

Međutim zdravstveni radnici ipak preporučuju da se odrema tokom dana.

„Dremanje se često smatra najmoćnijim prirodnim podsticajem za rad. Podiže energiju, memoriju, motivaciju i koncentrisanost. Videli smo da osobe koje odremaju tokom dana kreativnije rešavaju probleme od onih koji to ne rade“, ističe Gaj Medous, direktor klinike „Škola sna“.

Zagovornici popodnevnog kratkog sna se nadaju da će, uprkos užurbanom tempu gradskog života ili zahvaljujući njemu, mnogi prepoznati dobrobiti sijeste i pomoći drugima da otkriju užitak popodnevne dremke.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *