U mnogim partizanskim filmovima istorija je falsifikovana

U mnogim partizanskim filmovima istorija je falsifikovana

4 oktobra 2013

feljton--otpisaniFalsifikata u partizanskim filmovima ima toliko da bi samo o njima mogla da se napiše jedna knjiga. Jer, praktično u svim ovim filmovima istorija je drastično falsifikovana.

Najveći stub koji je imao za cilj da pomuti razum SRBA su partizanski ( komunistički filmovi), ovi filmovi predstavljali su jedan od glavnih elemenata indoktrinacije masa u doba komunističke diktature. U snimanje jednog partizanskog filma ulagano je više novca nego danas u snimanje svih filmova za godinu dana. Za basnoslovne honorare, partizanske „heroje“ i njihove neprijatelje igrale su najveće svetske zvezde, poput Ričarda Bartona, Jula Brinera ili Orsona Velsa.

Za film ”Valter brani Sarajevo” uzeta je priča o potpukovniku Žarku Todoroviću ”Valteru”, komandantu četničkih ilegalaca u Beogradu. Postojao je i komunista Žarko Perić ”Valter”, ali bio je toliko nebitan, da ga nemačka dokumenta uopšte ne pominju. Međutim, Operacija ”Valter”, u kojoj je Gestapo uhapsio Todorovića, bila je najveća te vrste na Balkanu, dok je gestapovski dosije ”Valter” bio ubedljivo najdeblji. Ubacivanje lažnog Valtera među četničke ilegalce i drugi detalji, prosto su preneti u Sarajevo.

Ni u Sarajevu, kao ni u Beogradu, komunisti tokom rata nisu ubili ni jednog Nemca. Filmski masakr Nemaca u Beogradu prikazan je u serijalima ‘‘Otpisani” i ”Povratak otpisanih”. Osnovni falsifikat ovde je da Gestapo uopšte nije imao odeljenje koje se bavilo komunističkom ilegalom u prestonici, jer je ona bila beznačajna. Ali je imao odeljenje za progon četničkih ilegalaca. Epizoda u ”Otpisanima” u kojoj Nemci uz pomoć goniometra otkrivaju tajnu radio stanicu direktno je preuzeta od četnika. Komunisti tokom rata nisu ni imali radio stanicu u Beogradu.

U filmu ”Dvoboj za Južnu prugu” Josip Broz Tito naređuje diverzije kako bi se omelo snabdevanje za Hitlerovog maršala Ervina Romela u Africi. U stvarnosti, Broz nije pominjao Romela, niti diverzije na južnoj pruzi, niti su ih partizani izvodili. Nasuprot tome, prema nemačkim dokumentima, samo jedna od četničkih diverzantskih grupa – Grupa ”Gordon” – izvela je čak 1.499 diverzija i sabotaža na južnoj pruzi. Dok u filmu četnici zajedno sa Nemcima čuvaju ovu prugu…

U filmu ”Lager Niš” navodno hrabri komunisti organizuju bekstvo iz ovog logora, dok su u stvarnosti glavnu ulogu u bekstvu odigrali zatočeni četnici, i to rezervni kapetan Ivan J. Vujisić narednik Boža Baltić. Oni su udarcem u glavu onesvestili stražara i oteli mu puškomitraljez. Tako je napravljena breša i masa logoraša je pokuljala. Logorašica koja se porodila u logoru bila je Natalija Gordić, supruga četničkog poručnika Nikole Gordića, a nije se porodila u niškom logoru, već na Banjici, neposredno pošto je tamo prebačena iz Niša.

Korišćena literatura ”Falsifikati komunističke istorije” autor Miloslav Samardžić

(Srbin.info)

KOMENTARIJedan komentar

  1. gedža says:

    Zaboravili ste da na kraju kažete da nije Crvena armija sa Žukovim ušla u Berlin, već čiča Draža sa gibaničarima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *