У МОСКВИ СРБИЈУ ПРИМА ПУТИН, а у Америци улазимо на споредна врата

U MOSKVI SRBIJU PRIMA PUTIN, a u Americi ulazimo na sporedna vrata

25 decembra 2017

MINISTAR spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je Srbija „primer dobrosusedskih odnosa“.

„Srbija, i pored toga što prima šamare, ulaže napor da vodi politiku pomirenja“, rekao je ministar za RTS.

Upitan zašto je baš u vreme kada Srbija pregovara o nabavci naoružanja od Rusije, prošle nedelje u Vašingtonu najavljena izrada američkog izveštaja o saradnji zemalja Zapadnog Balkana sa Rusijom, Dačić je rekao: „Neka svako radi svoj posao“.

Podvukao je da je Srbija „nezavisna zemlja koja vodi politiku neutralnosti“ i da je „posao Vlade da obezbedi da zemlja bude jaka i poštovana, i da može da se odbrani“.

„Nismo neutralni kao Švajcarska, ali vodimo politiku vojne neutralnosti, što znači da nismo članovi nijednog vojnog saveza, naša vojna saradnja može biti ravnopravna sa svim zemljama“, rekao je Dačić.

Upitan da li će Srbija moći da očuva tu politiku, Dačić je rekao da bi voleo da predsednik SAD Donald Tramp dođe u Srbiju, i podsetio da je poslednji u Beogradu bio Džimi Karter.

„Voleo bih da Tramp dođe u Srbiju… i da nam to lepo kažu… Dokle ćemo da razgovaramo samo (sa zvaničnikom Stejt departmenta zaduženim za region, Brajanom) Hojtom Jiem o tome. Kada odemo u Moskvu razgovara se sa Putinom, ne sa šefom neke direkcije u ministarstvu spoljnih poslova“, rekao je Dačić.

Ministar je dodao da tako „poruke mogu da se šalju nekim kvazidržavama u svetu, a što se tiče Srbije, Srbija želi dobre odnose sa SAD, za šta je potrebno dvoje“.

Na pitanje da li će odnosi sa SAD biti izazov za Srbiju iduće godine, Dačić je rekao da spoljna politika Srbije daje dobre rezultate.

„Predsednik Srbije se u ovih nekoliko poslednjih meseci sastao s gotovo svim vodećim državnicima na svetu. Srbija je otišla korak dalje u EU integracijama. Želi nova prijateljstva, nova partnerstva, a neće zapostaviti stare prijatelje i takve odnose želimo da razvijamo“, rekao je on.

Upitan da li će biti ministar 2025. godine što je nagovešten rok za stupanje Srbije u EU, Dačić je rekao da je to „toliko daleko, da je o tome glupo pričati“.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Velika Metla says:

    Ne ulazi srbski narod na sporedna vrata,nego ljiga polušiptarska! E sad,što su retardi izašli na izbore i dali njegovoj kolonijalnoj vladavini legitimitet je potpuno druga stvar! Uliva mi nadu da to što više od pola Srbije ne učestvuje na izborima! Svi koji ne učestvuju na izborima su svesni da se neće izborima osloboditi lagane sssmrti,koju im je pripremio angloser! Oni koji učestvuju na izborima to rade isključivo zbog svoje lične koristi,koja sa nacionalnim interesima nema nikave veze!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *