Već se zna ko su novi ministri u Vladi

Već se zna ko su novi ministri u Vladi

24 avgusta 2013

VladaSrbijeRekonstrukcija Vlade Srbije ulazi u završnu fazu. U subotu su celog dana trajali pregovori premijera Ivice Dačića i prvog potpredsednika Aleksandra Vučića, ali do kasno po podne nisu bila poznata konačna personalna rešenja za novu Vladu.

Izvesno je da će Ministarstvo privrede i finansija, koje je vodio Mlađan Dinkić, biti podeljeno na dva resora, kao i da neće biti ministarstva za evrointegracije. Resor lokalne samouprave biće priključen Ministarstvu pravde.

Osim ovih izmena, struktura Vlade ostaće manje-više ista.

Vlada Srbije na sednici, zakazanoj za devet časova, treba da usvoji izmene Zakona o ministarstvima, a nešto kasnije tokom dana očekuje se da budu poznata imena svih novih ministara.

Vladina pres-služba potvrdila je da je sednica zakazana, ali nije precizirala dnevni red. Nezvanično, očekuje se da se razmatraju izmene Zakona o ministarstvima, kao i da se Predlog izmena Zakona po hitnom postupku uputi u skupštinsku proceduru.

Tokom prepodneva održaće se i sednice glavnih stranačkih organa Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije, na kojima bi trebalo da se odluči o kandidatima za ministre. Sednica Glavnog odbora SNS zakazana je za 11 sati, a Predsedništvo SPS će se okupiti oko podneva.Branko Ružić, funkcioner SPS, izjavio je u subotu da su lideri vladajućih stranaka SNS i SPS Aleksandar Vučić i Ivica Dačić dogovorili u okviru rekonstrukcije vlade u strukturalnom i personalnom smislu. Ružić je rekao da će posle sednice predsedništva tih stranaka Predlog za izmenu i dopunu zakona o ministarstvima odmah ući u proceduru.- Očekujem da novu vladu i novi personalni sastav vlade dobijemo praktično za vikend ili početkom iduće sedmice – kazao je Ružić.

Zasada je nesporno da će novi ministar finansija biti Lazar Krstić. Za novog ministra poljoprivrede pominje se dr Svetlana Živanović iz SAD, dok je Saša Radulović „viđen“ na čelu Ministarstva privrede, što postaje novi resor, odvojen od finansija.

Ministarstvo odbrane preuzima Nebojša Rodić, šef BIA. Na mestu ministra sporta, umesto Alise Marić, pominju se sadašnji državni sekretar u tom resoru Predrag Peruničić, ali i Jasminko Pozderac, direktor Republičkog zavoda za sport, koji se u petak učlanio u SPS. Resor prosvete trebalo bi da dobije dugogodišnji prodekan i redovni profesor beogradskog Medicinskog fakulteta Tomislav Jovanović…

 

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *