У НЕМАЧКОЈ НИ МЕДИЦИНСКЕ СЕТРЕ НЕ ЖЕЛЕ ДА СЕ ВАКЦИНИШУ

U NEMAČKOJ NI MEDICINSKE SETRE NE ŽELE DA SE VAKCINIŠU

21 decembra 2020

SPREMNOST za vakcinaciju od koronavirusa u Nemačkoj je pala na minimum od početka epidemije.

Na samo 48 odsto!

Vlada Angele Merkel računa da je za pobedu nad pandemijom potrebno da se vakcinišu dve trećine ljudi.Prvu vakcina protiv korone, koja se već masovno daje u zapadnim zemljama, načinili su njemački naučnici iz Bajonteka u Majncu, a u ponedeljak bi Evropska agencija za lekove trebalo da je odobri za celu Evropsku uniju.

Nemačka planira početak vakcinacije već za 27. decembar.

Monitoring koji su uspostavili Univerzitet u Erfurtu i Institut „Robert Koh“ pokazao je da 40 odsto želi da pričeka sa odlukom, a 11 odsto naprosto odbija vakcinaciju.

U pitanju je drastičan pad spremnosti da se primi vakcina u odnosu na proleće, kada je 79 odsto Nemaca u principu bilo spremno da se vakciniše kada vakcina bude dostupna.

Oni koji su skeptični ili sasvim odbijaju vakcinaciju najčešće su kao razloge navodili da vagaju prednosti i moguće rizike, kao i da ne veruju da su transparentno objavljene sve moguće nuspojave.

Hamburški Centar za zdravstvenu ekonomiju je prošlog meseca načinio poređenje evropskih zemalja i zaključio da se Njemačka kreće u proseku – svuda opada spremnost na vakcinaciju.

„Sada odluka postaje konkretnija“, kaže psiholog Filip Šmid sa Univerziteta u Erfurtu.

Debata se vodi i oko jedne druge ankete dva stručna udruženja zaposlenih u intenzivnoj njezi. Prema njoj, početkom decembra je 73 odsto ljekara i svega 50 odsto medicinskih sestara i njegovatelja reklo da bi se vakcinisalo.

„Veoma me iznenađuje da spremnost medicinskog personala na vakcinaciju nije znatno viša i da postoji ovolika suzdržanost“, rekao je Karl Lauterbah, stručnjak za zdravstvenu politiku nemačkih Socijaldemokrata.

U tekstu Dojče Vele se navodi da je na zanimljiv način do javnosti došla procena zvaničnog Berlina kakav odziv na vakcinaciju očekuje. Naime, na snimku koji prikazuje kancelarku Angelu Merkel kako je u sredu išla na sednicu Vlade, u njenoj ruci su se jasno videli papiri koji možda nisu bili za javnost.

Tu se vidi da vlasti procenjuju da će na kraju 69 odsto ljudi biti spremno da primi vakcinu, ali da će najviša spremnost od 80 odsto biti u posebno osetljivim grupama. Tu se ubrajaju stariji od 70 godina, pacijenti stacionarno smešteni u bolnicama i domovima za negu i medicinsko osoblje.

(Tanjug)

KOMENTARI4 komentara

 1. jovan says:

  Svima je jasno o cemu se radi, I medecinske sestre znaju, a i mogu da odbiju vakcinisanje jer su deficitarne i ne gube mnogo cak i ako ih satanisti otpuste. Suprotno njima vecina doktora je povezano sa farmaceutskom mafijom, cak i njihovi promoteri za "debele" pare. Zato je veci procenat lekara rekao da ce da se vakcinise, ne iz medecinskih razloga, cak i ako privatno mozda nece da se vakcinise. Ima lekara koji znaju npr. da je americko-zapadni protokoli za lecenje raznih bolesti, kontraproduktivni, ali ne zele da se suprostave farmaceutskoj mafiji da im ne oduzmu licencu za rad.

  • Ivke says:

   Na zalost nije

 2. persida says:

  Sestrice su objasnile. Samo tako, NE GEJTSOVIM UBICAMA I PEDOFILIMA.

 3. Cp6a says:

  Posle pandemije dezinformacija, ovo su odlični procenti. Najvažnije je da ne bude prisile, da svako proceni šta će po tom pitanju sa sobom, svojom porodicom i roditeljima, šta su veći rizici po zdravlje - posledice oboljevanja od korone ili posledice vakcinisanja? Sami biramo i niko nam sutra nije kriv, napokon.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *