У НЕМАЧКОЈ НИ МЕДИЦИНСКЕ СЕТРЕ НЕ ЖЕЛЕ ДА СЕ ВАКЦИНИШУ

У НЕМАЧКОЈ НИ МЕДИЦИНСКЕ СЕТРЕ НЕ ЖЕЛЕ ДА СЕ ВАКЦИНИШУ

21 децембра 2020

СПРЕМНОСТ за вакцинацију од коронавируса у Немачкој је пала на минимум од почетка епидемије.

На само 48 одсто!

Влада Ангеле Меркел рачуна да је за победу над пандемијом потребно да се вакцинишу две трећине људи.Прву вакцина против короне, која се већ масовно даје у западним земљама, начинили су њемачки научници из Бајонтека у Мајнцу, а у понедељак би Европска агенција за лекове требало да је одобри за целу Европску унију.

Немачка планира почетак вакцинације већ за 27. децембар.

Мониторинг који су успоставили Универзитет у Ерфурту и Институт „Роберт Кох“ показао је да 40 одсто жели да причека са одлуком, а 11 одсто напросто одбија вакцинацију.

У питању је драстичан пад спремности да се прими вакцина у односу на пролеће, када је 79 одсто Немаца у принципу било спремно да се вакцинише када вакцина буде доступна.

Они који су скептични или сасвим одбијају вакцинацију најчешће су као разлоге наводили да вагају предности и могуће ризике, као и да не верују да су транспарентно објављене све могуће нуспојаве.

Хамбуршки Центар за здравствену економију је прошлог месеца начинио поређење европских земаља и закључио да се Њемачка креће у просеку – свуда опада спремност на вакцинацију.

„Сада одлука постаје конкретнија“, каже психолог Филип Шмид са Универзитета у Ерфурту.

Дебата се води и око једне друге анкете два стручна удружења запослених у интензивној њези. Према њој, почетком децембра је 73 одсто љекара и свега 50 одсто медицинских сестара и његоватеља рекло да би се вакцинисало.

„Веома ме изненађује да спремност медицинског персонала на вакцинацију није знатно виша и да постоји оволика суздржаност“, рекао је Карл Лаутербах, стручњак за здравствену политику немачких Социјалдемократа.

У тексту Дојче Веле се наводи да је на занимљив начин до јавности дошла процена званичног Берлина какав одзив на вакцинацију очекује. Наиме, на снимку који приказује канцеларку Ангелу Меркел како је у среду ишла на седницу Владе, у њеној руци су се јасно видели папири који можда нису били за јавност.

Ту се види да власти процењују да ће на крају 69 одсто људи бити спремно да прими вакцину, али да ће највиша спремност од 80 одсто бити у посебно осетљивим групама. Ту се убрајају старији од 70 година, пацијенти стационарно смештени у болницама и домовима за негу и медицинско особље.

(Танјуг)

KOMENTARI4 коментара

  1. jovan says:

    Svima je jasno o cemu se radi, I medecinske sestre znaju, a i mogu da odbiju vakcinisanje jer su deficitarne i ne gube mnogo cak i ako ih satanisti otpuste. Suprotno njima vecina doktora je povezano sa farmaceutskom mafijom, cak i njihovi promoteri za "debele" pare. Zato je veci procenat lekara rekao da ce da se vakcinise, ne iz medecinskih razloga, cak i ako privatno mozda nece da se vakcinise. Ima lekara koji znaju npr. da je americko-zapadni protokoli za lecenje raznih bolesti, kontraproduktivni, ali ne zele da se suprostave farmaceutskoj mafiji da im ne oduzmu licencu za rad.

  2. persida says:

    Sestrice su objasnile. Samo tako, NE GEJTSOVIM UBICAMA I PEDOFILIMA.

  3. Cp6a says:

    После пандемије дезинформација, ово су одлични проценти. Најважније је да не буде присиле, да свако процени шта ће по том питању са собом, својом породицом и родитељима, шта су већи ризици по здравље - последице обољевања од короне или последице вакцинисања? Сами бирамо и нико нам сутра није крив, напокон.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u