У НЕМАЧKОЈ СПРЕМАЈУ РЕВОЛУЦИЈУ, ОВО ЈЕ РАДИKАЛАН ЗАХТЕВ!

U NEMAČKOJ SPREMAJU REVOLUCIJU, OVO JE RADIKALAN ZAHTEV!

8 aprila 2023

Nemačka stranka Levice podržala je inicijativu sindikata radnika u metalskoj industriji IG Metal koji je traži uvođenje četverodnevne radne nedelje.

– To je sledeći korak u jedan atraktivni industrijski radni svet u kojem se rad i privatni život dobro nadopunjuju – rekao je predsednik IG Metala Jerg Hofman.Jedan od najuticajnijih sindikata u Nemačkoj koji predstavlja i zaposlene u automobilskoj industriji, najavio je da će četvorodnevna radna nedelja uz zadržavanje pune plate biti jedna od glavnih stavki budućih pregovora o kolektivnim ugovorima.

Hofman je ukazao na to da je metalska industrija i u prošlosti bila predvodnik važnih pregovora za nemačku industriju. Tako je u pregovorima 1978. izborila 35-satnu radnu nedelju koja u međuvremenu važi za zaposlene ne samo u metalskoj nego i u elektrobranši, prenosi Dnevno.hr.

Spomenuo je iskustva iz Švedske, Islanda ili Belgije koja pokazuju da ovakva organizacija rada podiže produktivnost i smanjuje radni pritisak.

– Četvorodnevna radna nedelja za zaposlene predstavlja manje stresa i više vremena za život – zaključio je jedan od lidera nemačke Levice Martin Širdevan, prenosi Berliner cajtung.

On je rekao i da četvorodnevna nedelja smanjuje putovanja i troškove energije, što je takođe dobro za klimu.

– Pored toga, četvorodnevna sedmica učinila bi privlačnijim sektore koji se sada žale na nedostatak radnika – zaključio je Širdevan.

Predstavnici poslodavaca za sada odbacuju predlog sindikata ukazujući na već sad skraćenu radnu nedelju od 35 sati u porođenju sa drugim privrednim oblastima.

– Uz to treba pridodati drastičan skok cena energenata koje nas opterećuju kao i cena prilagođavanja industrije novim ekološkim zakonima – rekao je Gerhard Erdman iz uprave Saveza metalske industrije.

(Informer)

KOMENTARI4 komentara

 1. persida says:

  Uvek sam tvrdila da su Nemci lencuge.

 2. LEON RADIC ZENICA BiH says:

  KOLIKO SU VLASNICI KOMPANIJA PATRIOTE I SOCIJALNO OSJETLJIVI PREMA NJEMACKOM RADNISTVU VIDI SE PO NAJAVAMA I VEC ZAPOCETOM SELJENJU PROIZVODNJE U ZEMLJE KOJE OSIGURAVAJU BENEFICIJE I JEFTINE ENERGENTE. RADNISTVO I SINDIKATI NISU POKAZALI DA SU SNAZNA OPZICIJA RATNO HUSACKOJ VLADI NJEMACKE.

  • Zeka says:

   Ko radnike pita išta? Bez revolucije nema ništa.

 3. Gagi says:

  Sta su Nemci imali posle II rata kada su totalno bili poruseni. Za par decenija su postali industrijska vele sila, sa cijim kapitalom i cijim fabrikama. Normalno je da sada u ovoj krizi pravi vlasnici sele svoje fabrike. Za vreme II rata i Hitlera, Busovi su sa ostalim kapitalistima proizvodili vojnu opremu u Nemackoj, sta tu nije jasno. Jedino je sada jasno, da su svo ovo vreme Nemci bili gastarbajteri u svojoj zemlji, ovi nasi na radu tamo su bili pod gastajbarteri. A mi ovdasnji Srbi, danas smo takodje gastarbajteri u "svojoj" zemlji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *