U penziju ćemo možda ići pre smrti

U penziju ćemo možda ići pre smrti

22 маја 2013

penzioneri-penzijeReforma penzionog sistema u Srbiji je nužna, ali je veliko pitanje možemo li mi uopšte kopirati neke evropske i svetske standarde u toj oblasti.

Broj penzionera i radnika kod nas se gotovo izjednačio i nešto se uraditi mora, ali šta?

Predstavnici Fiskalnog saveta Srbije ranije su ukazali na to da bi Vlada, ukoliko želi uštede u penzijskom sistemu, trebalo da poveća starosnu granicu za odlazak u penziju, da se uvedu penali za prerani odlazak u penziju i nagrade za one koji duže rade jer su takve tendencije i u svetu.

Predlog nekih evropskih zemalja da se starosna granica za odlazak u penziju poveća na 70 godina ili 72 godine u Srbiji nema šansa da prođe, ne zato što mi to ne bismo hteli već zato što mi u proseku toliko i ne živimo. Sve u svemu, ako bi se to prihvatilo, prosečan muškarac u Srbiji ne bi živ ni dočakao penziju jer jači pol prosečno doživi tek 71 godinu pa šta će mu onda i penzija i uplaćivanje penzionih doprinosa.

Nije nikakva tajna da evropski i američki stručnjaci najavljuju dramatičan scenario koji neće zaobići ni Srbiju. Starosna granica za odlazak u penziju pomeriće se na 70 ili 75 godina. Sada je starosna granica u Srbiji 60 godina za žene i 65 za muškarce i trenutno je najniža u Evropi.

U poslednjih nekoliko meseci spekuliše se o tome da granicu za muškarce u Srbiji treba podići na 67 godina, a za žena na 65.

S druge strane, po podacima UN, prosečan životni vek u Srbiji je 74 godine, pri čemu muškarci prosečno žive 71,7 godinu, a žene 76,3. Prost račun kaže da i sada jači pol u penziji prosečno može uživati tek sedam godina. Ako bi se granica podigla, za prosečnog muškarca u Srbiji uplata penzionih doprinosa postala bi apsurdna jer bi na radni staž od 35 ili 40 godina penzije dobijali svega četri ili pet leta. Po poslednjem istraživanju Ujedinjenih nacija o prosečnom životnom veku stanovnika Zapadnog Balkana, u tom regionu najduže žive Albanci, a najkraće Srbi. Prosečni životni vek u Albaniji je 76,4 godine. Muškarci u toj zemlji u proseku žive 73,4, a žene 79,7 godina. Posle Albanije, najduže žive stanovnici Hrvatske, u kojoj je prosečan životni vek 75,7 godina – 72,3 za muškarce i 79,2 za žene… U Evropi očekivani životni vek je daleko iznad ovdašnjih standarda. Tako je za Švajcarce očekivani životni vek u proseku 82 godine, za Italijane 81,7, Francuze 81,4 Šveđane 81… Logično je zašto bi Švajcarci ili Francuzi trebalo da rade do 70. godine, ali šta će biti s nama?

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u