У петак могућа рехабилитација Драже Михаиловића

U petak moguća rehabilitacija Draže Mihailovića

25 februara 2015

217766_sudnica06-foto-g-sivacki_origNa zaključnom ročištu u beogradskom Višem sudu u petak bi mogla da bude doneta odluka u postupku rehabilitacije Dragoljuba Draže Mihailovića, piše Danas.

Prema rečima Olivera Antića, jednog od punomoćnika podnosioca zahteva za rehabilitaciju i savetnika predsednika Srbije, ispunjeni su svi zakonski uslovi da se to desi.

Dodatni indikator da bi na ročištu zakazanom za 27. februar moglo da dođe do konačne odluke jeste i to što se suđenje premešta u Veliku sudnicu Palate pravde.

“Moguće je da će sudsko veće na sledećem ročištu doneti odluku, ali to ne možemo da znamo. Ispunjeni su svi zakonski uslovi da do toga dođe. Takođe, imajući u vidu da je pravo na suđenje u razumnom roku Ustavom zagarantovano pravo, a da se ovaj proces vodi već osam godina, dužina suđenja je prevazišla svaku meru“, rekao je Antić.

Na poslednjem ročištu koje je bilo održano u septembru prošle godine, zbog promene u sastavu sudskog veća, proces je bio odložen na neodređeno vreme.

Proces rehabilitacije Dragoljuba Mihailovića je pokrenut 2006. godine, na inicijativu njegovog unuka Vojislava Mihailovića, a prvo ročište je bilo održano 2010. godine.

U međuvremenu, zahtevu su se pridružili Srpska liberalna stranka, sa Kostom Čavoškimna čelu, Udruženje pripadnika Jugoslovenske vojske u otadžbini, Udruženje političkih zatvorenika i žrtava komunističkog režima, profesorka međunarodnog prava Smilja Avramov i drugi.

Zahtevom za rehabilitaciju se traži od suda da poništi presudu od 15. jula 1946. godine, kojom je Mihailović osuđen na smrt streljanjem, kao i vraćanje građanskih prava.

(Danas)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *