U PLANU I RAT: Plan A je mir, a imamo i plan B

U PLANU I RAT: Plan A je mir, a imamo i plan B

22 juna 2014

Petro-Poroshenko_2866795bUkrajinski predsednik Petro Porošenko predstavio je danas naciji svoj mirovni plan za istok zemlje.

U 12-minutnom govoru, koji je u toku noći prosledjen televizijama za jutarnje emitovanje, Porošenko je rekao da je spreman da razgovara sa onima koji su se „prevarili“ usvojivši separatističke stavove.

„Izuzetak su naravno oni koji su bili umešani u terorizam, ubistva ili mučenja“, poručio je Porošenko, koji je 7. juna preuzeo funkciju šefa države i koji ima podršku Zapada.

On je rekao da garantuje veću bezbednost za sve učesnike pregovora, za sve koji žele da „umesto jezika oružja, usvoje jezik argumenata“.

Prema mirovnom planu, čije su delove u petak objavili neki mediji, predvidjeno je i formiranje koridora koji bi se omogućilo da se ruski plaćenici, kada polože oružje, vrate u Rusiju.

„Scenario mira je naš glavni scenario. To je naš plan A“, naveo je Porošenko.

Ukrajinski predsednik je medjutim upozorio da oni koji žele da zloupotrebe mirovni plan da bi dobili na vremenu i regrupisali snage treba da znaju da postoji i plan B.

Jedan od vodja prorusih pobunjenika rekao je da su napori Porošenka „beznačajni“ sve dok ne podrazumevaju i potpuno povlačenje ukrajinskih snaga sa istoka Ukrajine i priznavanje nezavisnosti.

Ruski predsednik Vladimir Putin ranije se pozitivno izrazio o mirovnom planu ukrajinskog predsednika.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Vucina Zmajevic says:

    E moj Porosenko, govedja glavo

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *