У Подгорици ММР вакцином вакцинисано хиљаду деце

У Подгорици ММР вакцином вакцинисано хиљаду деце

25 октобра 2017

У Дому здравља Подгорица за два мјесеца је ММР вакцином против малих богиња, рубеола и заушака вакцинисано хиљаду деце, саопштено је из ове здравствене установе.

Тај број је достигнут након велике кампање Дома здравља Подгорица протеклих месеци, како медијске, тако и кроз рад педијатара који промовишу вакцинацију у свакодневном здраствено-васпитном раду са родитељима.

Педијатар Бранка Самарџија Јовановић рекла је да је вакцинација најважнија превентивна мера у очувању и унапређењу здравља детета и укупне популације, што је препознато и Законом.

„ММР вакцина је комбинована вакцина против малих богиња, рубеола и заушака. Све три болести имају свој клинички ток, али оно чега се плашимо су компликације. Вакцина је безбедна, ефективна и представља важну меру заштите против болести“, рекла је Јовановићева.

Она каже да кључну улогу има педијатар који доноси коначну одлуку о процени здравственог стања детета.

Јовановићева истиче да и родитељи морају бити свесни важности имунизације и укључити се у тај процес, у истој мери као и здравствени систем, с циљем подизања колективног имунитета.

KOMENTARI2 коментара

  1. goran says:

    Potpuna glupost, vecina te dece ce postati autisticna. Zapamtite sta sam rekao.

  2. Zorica_Ts says:

    Nigde nema podatka koja je to vakcina bezbedna, ili odakle je uvežena, kao i podatak da li je obavezna u zemlji gde je proizvedena!? Nemojte posle nismo znali da smo pokusni kunići za Francusku i Švajcarsku (ili je to već opšte prihvaćena činjenica u zdravstvu)! Zar nije zbunjujuće da je vakcinacija obavezna u BiH, Mkd, Srb, CG, Slovačka, Poljska... a nije u Nemačkoj, Francuskoj, Belgiji, Austriji, Švajcarskoj (a opet oni proizvode vakcine a ovi kojima je "neophodna" ne proizvode, i niko ne sme da zna sadržaj vakcina niti da ga proverava!?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u