У Подгорици ММР вакцином вакцинисано хиљаду деце

U Podgorici MMR vakcinom vakcinisano hiljadu dece

25 oktobra 2017

U Domu zdravlja Podgorica za dva mjeseca je MMR vakcinom protiv malih boginja, rubeola i zaušaka vakcinisano hiljadu dece, saopšteno je iz ove zdravstvene ustanove.

Taj broj je dostignut nakon velike kampanje Doma zdravlja Podgorica proteklih meseci, kako medijske, tako i kroz rad pedijatara koji promovišu vakcinaciju u svakodnevnom zdrastveno-vaspitnom radu sa roditeljima.

Pedijatar Branka Samardžija Jovanović rekla je da je vakcinacija najvažnija preventivna mera u očuvanju i unapređenju zdravlja deteta i ukupne populacije, što je prepoznato i Zakonom.

„MMR vakcina je kombinovana vakcina protiv malih boginja, rubeola i zaušaka. Sve tri bolesti imaju svoj klinički tok, ali ono čega se plašimo su komplikacije. Vakcina je bezbedna, efektivna i predstavlja važnu meru zaštite protiv bolesti“, rekla je Jovanovićeva.

Ona kaže da ključnu ulogu ima pedijatar koji donosi konačnu odluku o proceni zdravstvenog stanja deteta.

Jovanovićeva ističe da i roditelji moraju biti svesni važnosti imunizacije i uključiti se u taj proces, u istoj meri kao i zdravstveni sistem, s ciljem podizanja kolektivnog imuniteta.

KOMENTARI2 komentara

  1. goran says:

    Potpuna glupost, vecina te dece ce postati autisticna. Zapamtite sta sam rekao.

  2. Zorica_Ts says:

    Nigde nema podatka koja je to vakcina bezbedna, ili odakle je uvežena, kao i podatak da li je obavezna u zemlji gde je proizvedena!? Nemojte posle nismo znali da smo pokusni kunići za Francusku i Švajcarsku (ili je to već opšte prihvaćena činjenica u zdravstvu)! Zar nije zbunjujuće da je vakcinacija obavezna u BiH, Mkd, Srb, CG, Slovačka, Poljska... a nije u Nemačkoj, Francuskoj, Belgiji, Austriji, Švajcarskoj (a opet oni proizvode vakcine a ovi kojima je "neophodna" ne proizvode, i niko ne sme da zna sadržaj vakcina niti da ga proverava!?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *