У ПОДМОСКОВЉУ ЋЕ БИТИ ИЗГРАЂЕНО „АМЕРИЧКО СЕЛО“ за 200 породица које ће се доселити из САД и Канаде

У ПОДМОСКОВЉУ ЋЕ БИТИ ИЗГРАЂЕНО „АМЕРИЧКО СЕЛО“ за 200 породица које ће се доселити из САД и Канаде

1 августа 2023

ПОРЕД подмосковског Серпухова, дакле – стотинак климоетара од Москве, може се ускоро појавити „америчко село“.

Село-градић чији становници ће бити Американци и Канађани који су се преселили или ће се ускоро преселити у Русију.Мотор и душа пројекта је Тим Кирби. Американац који се преселио у Русију још 2006. године, а њено држављанство добио је 2018-те. Он сада помаже другим Американцима који желе да се преселе у Русију.

Шеф Россотрудничества Јевгениј Примаков рекао је на последњем Економском форуму у Санкт Петербургу: „Разговари о пројекту америчког села у Подмосковљу увелико трају. За његову реализацију треба нам 27 хектара у близини Серпухова“.

Кирби је открио како се родила идеја о „америчком селу“:

– Снимио сам филм о свештенику који је рођен у САД, али је прешао у православље и преселио се у Јарославску област. Његово име је Џозеф Глисон. Сада је он – отац Јосиф. Спријатељили смо се, рекао ми је колико људи жели да се пресели овде и да се код њега интересују да ли је то могуће. Ја сам рекао: Могуће је! Тако је кренуло. Целе породице су се доселиле, насељавају око Јарославља. Свака у својој режији.

Кирби, међутим, жели цело село:

„Не би да откривам где ће село тачно бити. Прерано је. Али, већ имамо урбанистички план. А имам и оверене копије пасоша стотина људи који су спремни да се преселе. Проблем су рестриктивни прописи Русије за усељавање. У Државној Думи су ми рекли: Дајте доказе о 100 људи са Запада који желе да се преселе – преиспитаћемо приступ миграцопној политици. То је већ нешто. Као да смо кренули с места“.

Упитан имате ли множда већ план насеља, колико ће бити кућа, Кирби је открио:

– Планирање American Village је у пуном јеку. У селу ће бити плус/минус 160 кућа. Бојим се да нам то неће бити довољно. Иначе, правити село са 10 кућа нe би било занимљиво. У сваком случају, желимо да свом пројекту обезбедимо статус „друштвено значајног“ јер ће то свима који се у њега укључе давати право да одмах поднесу захтев за дозволу боравка. Ако буде тако, амерички усељеници ће разумери за шта сају новац.

– Наравно, дозвола боравка може се стећи и куповином некретнина, али износ трансакције у Москви мора бити најмање 50 милиона рубаља по катастарској вредности, а реална тржишна цена је много већа. У Московском региону ова цифра износи 25 милиона долара. А има ли много милионера међу онима који су спремнби да дођу у руско село?

Тим признаје да су он и његови сарадници већ смислили име за село, али није спреман да га засад учини јавним. Упркос томе што имају и имена за своје будуће улице.

Једино је открио да ће се звати „у част неких личности на Западу“.

Објашњавајући каквог ће типа бити то насеље, рекао је:

– Неће бити ни комуна, ни кибуц. До ђавола са кибуцима! Биће то нешто као стара, изгубљена Америка, плус – великодушна руска стварност. Центар сваког насеља, и у Европи и у Русији, треба да буде верски. Дакле: имаћемо своју цркву. Знамо свештеника који говори енглески, који је спреман да у наш подухват угради своје време и своју душу. Зове се Серафим Бел. Градићемо куће и за оне који су се доселили, а немају где да живе. Планирамо и изградњу стадиона за амерички фудбал. Биће први у Русији. Имаћемо и велику заједничку њиву јер многи будући колонити желе да се окушају у пољопривреди.Кирби опосебно наглашава: „Наравно да ће се људи постепено асимиловати, то је неизбежно. Деца ће учити руски, јер треба да се образују. Али, ми ћемо имати своју школу. У Русији је могуће самостално легално школовати децу. Иначе, ми ћемо све градитри својим новцем. Међу онима који ће доћи има и и веома богатих. Једино тражимо земљиште за насеље. Земљиште које нико не користи.“

О мотивима долазака и свом односу према Сједињеним Државама каже:

– Многи Руси су 90-их одлазили на Запад 90-их у потрази за бољим животом, не престајући да воле своју земљу. Са нама је исто. Ми волимо Америку, свој језик и начин живота, али сада је многима постало немогуће да тамо живе, посебно православнима. Поготово што је нормално подизање деце тамо сада нереално због ЛГБТ пропаганде. Ја, иначе, не посећујем САД. Не могу више тамо.

Од 2018. до 2022. године, само 1.172 држављана САД је добило боравишну дозволу у Русији. Пасош још мање: 2021-ве – 388 људи, а 2022-ге – 262 Американца.

(Факти)

KOMENTARI3 коментара

  1. persida says:

    Vazno je da ste Srbe sa Kosova sprecili da se nasele u Rusiji. A za Amerikance nema problema. Bice para, sta drugo. Projekt je previse jeftin kao propaganda.

  2. Један тамо, не знаш 🖕 га ти ... says:

    Персо, не знам ко би то још добровољно прихватио оно 🐃 "кос-овцу" у свом комшилуку...

  3. Danilo vladika says:

    Pa moraju negde da smeste svoje špijune.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u