У ПОТПУНОСТИ МЕЊАЈУ СТРАТЕГИЈУ: Међународна војна коалиција на челу са САД узвраћа ударац Ираку, неће више пуцати на ИД, већ…

U POTPUNOSTI MENJAJU STRATEGIJU: Međunarodna vojna koalicija na čelu sa SAD uzvraća udarac Iraku, neće više pucati na ID, već…

6 januara 2020

Međunarodna vojna koalicija koju predvodi SAD u borbi protiv džihadista odlučila je da posle ubistva Kasema Sulejmanija obustavi akcije protiv Islamske države i u potpunosti se posveti zaštiti američkih i britanskih trupa u Iraku.

Najava je usledila neposredno pre nego što je irački parlament u petak usvojio rezoluciju u kojoj se poziva na odlazak stranih vojnika iz zemlje.U saopštenju se navodi da je koalicija predvođena SAD-om „u potpunosti posvećena“ zaštiti svojih baza u jeku „ponovljenih raketnih napada“ od proiranskih milicija tokom protekla dva meseca, prenosi „Gardijan“.

– Ovo je ograničilo naše mogućnosti da vodimo obuku sa partnerima i da podržimo njihove operacije protiv Daeša, pa smo zato pauzirali ove aktivnosti, podložne stalnom preispitivanju – saopštila je koalicija.

Bilo je mnogo upozorenja da će atentat na Sulejmanija ugroziti završne faze borbe protiv ID, koju su lokalne teritorijalne kopnene snage u Iraku i Siriji primorale na povlačenje.

Međunarodna vojna koalicija koju predvodi SAD u borbi protiv džihadista odlučila je da posle ubistva Kasema Sulejmanija obustavi akcije protiv Islamske države i u potpunosti se posveti zaštiti američkih i britanskih trupa u Iraku.

Najava je usledila neposredno pre nego što je irački parlament u petak usvojio rezoluciju u kojoj se poziva na odlazak stranih vojnika iz zemlje.

U saopštenju se navodi da je koalicija predvođena SAD-om „u potpunosti posvećena“ zaštiti svojih baza u jeku „ponovljenih raketnih napada“ od proiranskih milicija tokom protekla dva meseca, prenosi „Gardijan“.

– Ovo je ograničilo naše mogućnosti da vodimo obuku sa partnerima i da podržimo njihove operacije protiv ID, pa smo zato pauzirali ove aktivnosti, podložne stalnom preispitivanju – saopštila je koalicija.

Bilo je mnogo upozorenja da će atentat na Sulejmanija ugroziti završne faze borbe protiv ID, koju su lokalne teritorijalne kopnene snage u Iraku i Siriji primorale na povlačenje.

Postoji oko 6.000 američkih vojnika sa sedištem u Iraku, čija je osnovna funkcija bila pomoć u obuci iračke vojske u operacijama protiv ID, ali njihovo prisustvo je postalo kontroverzno.

Rezolucija iračkog parlamenta posebno poziva na okončanje sporazuma prema kojem su SAD pre više od četiri godine slale trupe u Irak kako bi pomogle u borbi protiv džihadista. Podržali su je uglavnom šiitski članovi koji imaju većinu mandata, ali postoji mnogi sunitski i kurdski predstavnici koji se protive ukidanju sporazuma, a nisu prisustvovali glasanju.

U Iraku je stacionirano i 400 britanskih vojnika, često lociranih sa američkim i drugim koalicionim snagama, a na njih takođe utiče odluka o prekidu aktivnosti obuke i podrške, potvrdili su izvori iz Velike Britanije.

Neprijateljstvo prema američkim trupama u Iraku se povećalo poslednjih nedelja, jer su tenzije između Vašingtona i Teherana narasle. Krajem prošle godine u raketnom napadu na bazu u Kirkuku ubijen je američki civil, a povređeno je nekoliko osoba.

Napad je podstakao SAD na pokretanje vazdušnih udara u kojima je poginulo oko 25 pripadnika milicije Irana, što je zauzvrat dovelo do napada demonstranata na američku ambasadu u Bagdadu.

Od ubistva Sulejmanaija, SAD su saopštile da će rasporediti dodatnih 3.500 vojnika na Bliskom Istoku kako bi odvratile Iran od agresivnog odgovora. Očekuje se da će oni biti smešteni u Kuvajtu.

– Spremni smo da vratimo punu pažnju i napore ka našem zajedničkom cilju, a to je trajni poraz Daeša – navodi se u saopštenju koalicije.

(Gardijan, Blic)

KOMENTARI7 komentara

 1. M says:

  USA dečkeci,za vas problemi na Blistoku tek počinju!

 2. Savetodavac says:

  Ovi kao na Ivkovu slavu da su došli! Zaseli pa ne žele da odu. Ako ih stvarno žele van države neka im Iračani zavrnu vodu i onemoguće dostavu hrane i goriva. Za mesec dva, kada trenutne zalihe opadnu, sami će se povući podvijenog repa...

 3. Cp6a says:

  Koji foliranti, ti USA monstrumi su stvorili i podržavali te islamske monstrume. Tako da se ništa suštinski neće promeniti na terenu. Kad završe vežbu u Siriji, Ruje nastavljaju da vežbaju tamanjenje u Iraku. Zvanični poziv uskoro sledi, samo da se vidi da li USA monstrumima ima nešto nejasno.

 4. Pera says:

  Koliko sam shvatio, zahtev Iracke vlasti je odbijen i sodomisti ostaju da nastave pljackanje iracke nafte i sveg ostalog !

 5. kojic jovan says:

  Ako napuste Siriju,Sau Arabiju,Kuvajt napustice i Irak / nikad mozda ni tada /..

 6. Ahahahs says:

  Ahahaha, hahaha, haaaaa

 7. Eto meni crne ptice, zlosutnice says:

  Ma i ne treba da idu odatle jer će u skorije vreme ponovo svi da se okupe takvi poput njih i to na Megidu za poslednju bitku i poraz protiv Svetog Boga i vojski anđela, Tako je zapisano, i biće.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *