У позадини буке око најновијег Трамповог „шуровања са Русима“

U pozadini buke oko najnovijeg Trampovog „šurovanja sa Rusima“

20 maja 2017

Piše: Aleksandar Pavić

Ne samo da Tramp nije nastavio sa bombardovanjem Sirije, ne samo da još uvek nije napao Severnu Koreju i rizikovao nuklearni rat, ne samo da nije zaoštrio politiku prema Kini – nego se još usudio da 10. maja ima „divan“ sastanak sa ruskim Ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovom. Preko toga američka Duboka država jednostavno nije mogla i ne može da pređe.

Najnoviji „skandal“ koji je proizveden preko sada već standardnih aktera – Vašington posta i Njujork tajmsa – tiče se navodnog Trampovog odavanja „veoma poverljivih informacija“ Lavrovu, o tome da postoji pretnja da će Islamska država koristiti laptopove kao teroristička sredstva na avio letovima.

Ova lažna optužba, koju su odmah demantovali i Trampov Savetnik za nacionalnu bezbednost Mekmaster i Državni sekretar Tilerson, treba da se uklopi u višemesečni narativ o navodnim Trampovim (nikad dokazanim) bliskim vezama sa Rusijom, koja mu je, (nikad dokazanim) hakovanjem američkih predsedničkih izbora i mejlova Demokratskog nacionalnog komiteta (koji su sadržali kompromitujuće podatke o Hilari), omogućila da postane predsednik, i tako navodno obezbedila da se Amerikom zapravo upravlja iz Kremlja.

Ne samo da za ovu optužbu nema utemeljenja niti, kao i obično, dokaza, već je ona, sama po sebi, i čudovišna i smešna u isto vreme. Čudovišna jer osuđuje Trampa što je pokazao spremnost da sa zvaničnicima (bilo koje) druge države podeli informacije o potencijalnoj opštoj terorističkoj opasnosti. Smešna jer je informacija o laptopovima kao mogućoj terorističkoj alatki protiv civilnih letova stara i javno poznata. Još je 21.3.2017. objavljena vest o američkoj „privremenoj zabrani prenošenja elektronskih uređaja u ručnom prtljagu na letovima iz osam država pretežno sa Bliskog istoka i severa Afrike“. Elektronski uređaji obuhvaćeni zabranom su laptopovi, tableti, DVD plejeri i video-igre.

Postoje vrlo jake indicije da administracija u Kremlju redovno čita dnevnu štampu, tako da Tramp Lavrovu tu nije mogao da kaže ništa novo. No, da se stvar ne bi zaustavila samo na toj optužbi, pomenuti mediji su uveli novi zaplet – da je Izrael navodno bio taj koji je Amerikancima dao ovu „visoko poverljivu informaciju“, i da je, odavanjem izvora, Tramp zapravo ugrozio izraelske interese, jer će sad zli islamisti znati da ih je u stvari Izrael špijunirao, što bi trebalo da im olakša „otkrivanje krtica“ u svojim redovima.

Ono što su ovi anti-trampovski mediji propustili da konstatuju je da su upravo oni, objavljivanjem ovog neovlašćenog – i nelegalnog – curenja iz Bele kuće, prvi koji su ugrozili Izrael, jer bez njih šira javnost – pa tako ni islamisti – ne bi uopšte ni znali da se ovo desilo (ako se, naravno, uopšte i desilo).

Izraelci, sa svoje strane, ništa nisu ni potvrdili ni demantovali, što je sasvim normalno. Ipak, još jedan antitrampovski medij, Bazfid, onaj isti preko kog je, početkom godine, pušten ničim potkrepljeni „inkriminišući dosije“ o Trampu (po kom je, između ostalog, Tramp prilikom posete Moskvi angažovao prostitutke i upuštao se u perverzne radnje sa njima) – pustio je odmah „informaciju“, zasnovanu na već poslovičnim „anonimnim izvorima“ iz izraelskih obaveštajnih krugova da su Izraelci „vrlo besni“ na Trampa zbog ovoga.

„Slučajno“ se ovo sve poklapa sa predstojećom Trampovom posetom Bliskom istoku, uključujući i Izraelu. A pošto su „duboki državljani“ sve samo ne nepraktični, koristi se prilika da se ubiju dve muve odjednom: da se oživi već posustali narativ o Trampovim „ruskim vezama“ i „ruskom uticaju“ na američke izbore, i da se komplikuju Trampovi odnosi sa Izraelom. A zna se kakav pakao čeka svakog američkog političara koji se zameri moćnom američkom pro-izraelskom lobiju.

U tu svrhu je iskorišćen još jedan adut: skandal u režiji dvojice Obaminih diplomatskih kadrova u američkoj ambasadi u Tel Avivu. (Na ovo bi trebalo da obrate pažnju svi koji bi da tumače Trampovu spoljnu politiku po izjavama ili postupcima brojnih preostalih klintonobamista u američkoj diplomatiji.) Naime, u ponedeljak i utorak (odnosno 15. i 16. maja) je izraelska štampa brujala o „ozbiljnom diplomatskom incidentu“, gde je navodno jedan viši zvaničnik američke delegacije koja priprema posetu Donalda Trampa Izraelu naredne sedmice „ljutito odbacio zahtev“ da se izraelski premijer Netanjahu pridruži Trampu kada ovaj bude posetio Zid plača, „brecnuvši se“ na svoje izraelske domaćine da Zid plača „nije vaša teritorija“, već je „deo Zapadne obale“ (odnosno teritorije pod formalnom palestinskom samoupravom – prim. aut), što je svetogrđe za uši prosečnog Izraelca. To su, razume se, odmah preneli i mnogi američki mediji.

Brajtbartov jerusalimski dopisnik Eron Klajn je, međutim, ubrzo rasvetlio stvar, prenevši da je već u utorak izraelski Drugi kanal identifikovao pomenutu dvojicu diplomata kao političkog i ekonomskog savetnika američke ambasade, postavljene od Obamine administracije, koji svakako nisu članovi Trampove delegacije. Isto tako, Jerusalimski post je preneo i izjavu portparola Bele kuće, koji je izjavio: „Ove izjave, ako su tačne, nije ovlastila Bela kuća.“

Koliko je ova priča iskontruisana, primetio je Klajn, govori i činjenica da su dvojica Obaminih diplomata napravili incident posle događaja koji su takođe ispratili izraelski mediji, gde se novopostavljeni američki ambasador u Izraelu, inače ortodoksni jevrejin, pomolio upravo ispred Zida plača za uspeh predstojeće Trampove posete.

No, moguće je da ova najnovija zaglušujuća antitrampovska buka ni oko čega ima još jedan, čak perfidniji cilj: da skrene pažnju sa novih saznanja koja bi mogla ne samo da unište antiruski narativ američkih mas-medija, već i da celu antitrampovsku kampanju preokrenu protiv njenih inspiratora i režisera.

Naime, američka TV mreža Foks izveštava da su se pojavili dokazi da je Set Rič, 27-godišnji službenik Demokratskog nacionalnog komiteta (čija je dokumenta u jeku američke predsedničke kampanje objavio Vikiliks) koji je ubijen u julu 2016. godine, imao kontakte sa Vikiliksom, i da dokaze za to kriju ili vašingtonska policija ili Ef-Bi-Aj. Naime, Rič je ubijen hicima iz pištolja s leđa u sitne jutarnje sate u jednoj ekskluzivnoj vašingtonskoj četvrti dok se vraćao kući iz kafane. Policija je njegovo ubistvo okarakterisala kao pokušaj oružane pljačke – što je nelogično s obzirom da mu „pljačkaši“ nisu uzeli ni novčanik, ni mobilni, ni ključeve, ni sat, ni ogrlicu vrednu oko 2.000 dolara.

Upravo je zbog tih nelogičnosti njegova porodica angažovala Roda Vilera, privatnog istražitelja, inače bivšeg policajca, koji je i razotkrio ova najnovija saznanja, zajedno sa još jednim anonimnim „saveznim istražiteljem“. Prema njihovim saznanjima, forenzički nalazi Ef-Bi-Aja na Ričovom laptopu pokazuju da je on kontaktirao Vikiliks preko Gevina Mekfedena, direktora Vikiliksa i mentora Džulijana Asanža, i da je, između januara 2015. i 21. maja 2016. Rič Mekfedenu – tj. Vikiliksu – prebacio 44.053 mejlova i 17.761 atačmenta koje su međusobno razmenjivali čelnici Demokratskog nacionalnog komiteta.

Posebno skandalozno je Vilerovo svedočenje da mu je izvor iz vašingtonske policije doslovce rekao: „Rečeno nam je da odstupimo kad je reč o ovom slučaju.“ To bi značilo da i Ef-Bi-Aj i vašingtonska policija svesno opstruišu istragu o ovom ubistvu, očigledno pod političkim uticajem.

Činjenica je da je prošlog leta, posle Ričovog ubistva, Vikiliks ponudio nagradu od 20.000 dolara za informacije o njegovom ubistvu, a sam Džulijan Asanž je u bar jednom intervjuu jasno implicirao da je Rič bio jedan od Vikiliksovih izvora.

Na FSK je još u martu pisano o svedočenjima od strane bivših američkih obaveštajaca i jednog bivšeg britanskog diplomate da dokumenti koje je objavio Vikiliks uopšte nisu poticali od Rusa, već od američkih „insajdera“, patriota koji su po svaku cenu hteli da spreče dolazak Hilari Klinton na vlast. Da podsetimo, nekadašnji britanski ambasador u Uzbekistanu Kreg Mari je doslovce rekao:

„Nijedan od tih podataka nije potekao od Rusije. Moj izvor imao je legalan pristup dokumentima. Podaci su došli iznutra, a ne zahvaljujući hakerima stranih sila… Osoba sa kojom sam se sreo nije bila moj izvor, već posrednik. Informacije sam dobio od članova Demokratske partije SAD, koji su bili zgađeni korupcijom u koju su ogrezli Hilari Klinton i njena fondacija, kao i načinom na koji je minirana kampanja Bernija Sandersa… Nije jasno otkud je CIA dobila ideju da su Rusi hakovali izborni štab, kad su i sami svesni da se tako nešto nije dogodilo.“

Ako bi ovo sve izašlo na punu svetlost dana i dokazalo se, ne samo da bi se raspao anti-ruski/anti-trapovski propagandni narativ koji je iz temelja poljuljao američki politički sistem, ugrozio rusko-američke odnose i, samim tim, svetski mir, već bi i sama američka Duboka država i političko-medijski establišment koji je opslužuju doživeli možda najozbiljniji udarac do sada.

Dakle, ulozi su ogromni. Tinjajući američki građanski rat postaje sve žešći i opasniji.

(Fond strateške kulture)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *