У продаји је „лажно“ маслиново уље: Обратите пажњу на ове детаље када га купујете

U prodaji je „lažno“ maslinovo ulje: Obratite pažnju na ove detalje kada ga kupujete

19 novembra 2019

Maslinovo je ulje jedno od najzdravijih ulja koja postoje i neizostavan je deo mediteranske ishrane. Na žalost, pokazalo se da je lako i proizvesti i prodati „kopiju“ tog ulja, što itekako može biti problem, pogotovo ako ga koristite u jelima.

Lažno ulje možete tako koristiti godinama, a da toga niste svesni – a čak i ako vam ne šteti sigurno vam neće ni koristiti.

Lažna maslinova ulja često sadrže betakarotene i malo hlorofila, a rade se tako da se te sastojke najčešće dodaje nekom jeftinom biljnom ulju. Drugi način kopiranja ovog ulja je zapravo njegovo razređivanje sa biljnim uljem – što je naravno još uvek loše, ali barem sadrži ono što verujete da kupujete – dok potpuno lažna imaju samo miris maslinovog.

Evo na šta da obratite pažnju kako ne bi kupili lažno maslinovo ulje:

1. Nemojte bukvalno shvatati ono što piše na etiketi

Na flaši maslinovog ulja često možemo pročitati „čisto“, „prirodno“ ili „lagano“ – svi su ti pojmovi netačni, a samim tim i besmisleni.

2. Uvek tražite ekstra devičansko maslinovo ulje

Postoje i lažni proizvodi na kojima piše „ekstra devičansko maslinovo ulje“, ali su ipak najčešće kvalitetniji od onih koji se nazivaju „čistim maslinovim uljem“ ili samo „maslinovim uljem“, one su boljeg kvaliteta.

3. Proverite datum proizvodnje

Ne bi trebao biti stariji od godinu dana.

4. Dobro proučite flašu

Ako je flaša tamna verovatnije je da kupujete pravi proizvod. Uvek izbjegavajte ulje u bistroj, prozirnoj boci a posebno u plastičnom pakovanju, savetuju na StethNews.

5. Potražite ime proizvođača

Etiketa treba da sadrži naziv imanja ili OPG-a, posebno ako je ulje s manjeg gazdinstva gde je proizvođač i vlasnik maslina koje sam presuje i pravi ulje.

Razmislite o svemu ovome sledeći put kada kupujete maslinovo ulje. Nemojte se fokusirati na boju ulja jer može uveliko varirati o vrsti masline, a zanemarite i što na etiketi piše gde je proizvedeno.

KOMENTARI2 komentara

  1. RASPUCHIN says:

    "Etiketa treba da sadrži naziv imanja ili OPG-a, posebno ako je ulje s manjeg gazdinstva ..." Ovaj citat govori da se radi o maslinovim uljima iz "lijepe njine" ili od uvoznika iz Širokog Brijega i ostalih ustaških enklava u BiH. Godinama "tupim" , ovim "mojima" u R. Srpskoj , da nas nemilice varaju i potkradaju ustaše. Niko mi nije vjerovao. I dobro je kada se mješa maslinovo ulje sa drugim biljnim uljima , naravno ako se ne radi o GMO-uljaricama. Upozoravao sam i na pasulj i ostale grahorice koje , te "širokobriješke" ustaške firme , uvoze iz Kanade , čak se time i hvale pa imaju i reklame na ceradama kamiona da je "KANADSKI" , jer je Kanada jedan od vodećih svjetskih proizvođača GMO hrane. Problem je što naš narod to kupuje jer je jeftino a trgovci koriste gužvu i izbjegavaju da daju podatke o porijeklu i , eventualnom , prisustvu GMO-a. U svakom slučaju , ustaše koriste svaku priliku a ovaj put da u "miru" i potpunoj tišini smanjuju brojno stanje među našim narodom.

  2. Eto meni crne ptice, zlosutnice says:

    Ma dajte ljudi, da li zaista potrošač treba da glumi tržišnog policajca ili inspektora, ko će bre da pohapsi odgovorna lica? I kakve sve još prevare postoje i šta sve ima? Pa zato izumiremo od kancera i dijabetesa, i šta se čeka sa odgovornošću. Potrošač je kolateralna šteta? Pa onda je onaj "Milostivi anđeo" stvarno bio milostiv prema ovome šta nam se radi.Živeli!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *