U Rusiji raste natalitet, u Americi opada

U Rusiji raste natalitet, u Americi opada

1 avgusta 2013

Forbes21Prvi put posle veoma dugog perioda, Rusija je 2012. godine pretekla SAD po natalitetu. Sve do nedavno, po tom pokazatelju SAD su bile za 75 odsto ispred Rusije, objavio je komentator „Forbsa“ Mark Adomanis.

Prema podacima ruske Federalne službe za državnu statistiku, u Rusiji je 2008. godine broj rođene dece porastao za 10 odsto. U isto vreme, kako navodi Ministarstvo zdravlja SAD, u Americi je taj pokazatelj opao za 9 odsto. Na prvi pogled, to može da izgleda čudno, piše Adomanis. Ali, iako je ruska privreda stradala od finansijske krize, tržište rada se oporavilo brzo. Nivo nezaposlenosti i realna prosečna plata u Rusiji beleže istorijski dobre pokazatelje. A u SAD je obrnuto – plate stoje u mestu – dok se nezaposlenost pretvorila u stabilnu tendenciju. To bolesno stanje privrede odrazilo se i na natalitet.

Barak Obama i Vladimir Putin nemaju direktnog udela u tome. Poznato je da natalitet ne zavisi od intervencije države. Mnogi će reći da je natalitet u Rusiji porastao zahvaljujući fondu za pomoć porodici, ali, u stvarnosti, ta promena nastala je zahvaljujući demografskim i ekonomskim faktorima. Zato ne treba braniti Putina, a kriviti Obamu, smatra komentator „Forbsa“.

Ali, kroz 4-5 godina situacija će se promeniti, smatra autor članka. Sada u doba za rađanje dece stupa generacija rođena 90-ih, a ona je znatno malobrojnija od generacije rođene 80-ih.

U svakom slučaju, trenutni natalitet pokazuje da Rusija nije izumiruća nacija, već samo da trenutno ima demografske probleme, kao i svaka razvijena zemlja. A činjenica da se „u SAD broj belih stanovnika trenutno smanjuje“, treba da natera Amerikance da se oslobode stereotipa o Rusima i da poštenije i nepristrasnije gledaju na demografske probleme, zaključuje Mark Adomanis.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *