У РУСИЈИ СУМЊАЈУ: Да ли је ова земља кривац за пожаре у Сибиру?

У РУСИЈИ СУМЊАЈУ: Да ли је ова земља кривац за пожаре у Сибиру?

11 августа 2019

Посланик Државне думе Русије Алексеј Журављов изјавио је да би невреме у Русији могло да буде последица употребе климатског оружја. Његове колеге политичари, као и експерти за климу, не верују да је тако нешто могуће, иако се на Западу заиста развијају технологије које утичу на климатске услове.

Журављов сматра да западне земље не знају како да изађу на крај са руском доминацијом у војном наоружању, због чега су се окренуле употреби климатског оружја.„Мислим да испитују климатско оружје. Овакво лето је немогуће, свима нам је јасно да је немогуће. Пожари, пљускови у Москви. То ради вашингтонски обласни комитет. Сматрам да је то озбиљно и да треба имати однос према томе“, рекао је Журављов.

Шеф Комитета за екологију и заштиту животне средине Државне думе Русије Владимир Бурматов сматра да је претпоставка Журављова о томе да је пожаре у Сибиру америчко изазвало климатско оружје погрешна. Он наглашава да шумски пожари нису у директној вези са временским условима.

„Ствар је томе што би једини климатски узрок пожара, хипотетички, могле да буду ’суве‘ олује. Звали смо, међутим, Министарство за ванредне ситуације Русије и они су нам рекли да ’суве‘ олује нису уочене на местима где су избили шумски пожари“, објаснио је посланик.

Он је навео да су шумски пожари повезани, пре свега, са тим што се регионалне власти нису на време припремиле за такву ситуацију, а један од узрока је и нелегална сеча шума.Глобално отопљавање и меридијална кретања ваздуха

Водећи стручњак климатског центра „Фобос“ Јевгениј Тишковец сматра да је изјава о климатским нападима бесмислица.

Он је подсетио да је најхладније лето у руској престоници било 1884. године, када „није било ни климатског оружја, ни технологије“.

„Разлог за то, већ безброј пута поновљен, јесте глобално отопљавање, које брише границу између Арктика и екватора“, објаснио је климатолог.

Тишковец је навео да су хладноћа и кише у европском делу Русије и врело време у Сибиру изазвани меридијалним кретањем ваздушних маса.

Он не искључује могућност да се западне земље баве експериментима са утицајем на климу, али истиче да би Русија свакако била упозната с технологијама усмереним против себе.

Према његовим речима — на Аљасци и у Норвешкој се налазе специјалне станице, које се баве периодичним бомбардовањем горњих слојева атмосфере. Због тога се у јоносфери формира облак који се загрева и до четири, пет хиљада степени. Та енергија се касније пројектује на одређене области, због чега се јављају блокирајући антициклони, или се појачавају циклонски вихори, који уносе значајне промене у климу.

„САД се тиме, наравно, баве, али некакве директне доказе за то нико нема. То је најповерљивији део програма Пентагона“, додао је он.

(Спутњик)

KOMENTARI4 коментара

 1. Miroslav says:

  "Haarp" је запалио пола света па зато имамо глобало загрејавање.

 2. persida says:

  Rusi ne znaju ili ne zele da znaju. Sramota je ako ne znaju za klimatsko oruzje.

  • Za Srbiju says:

   Oni su naivnije budale od nas.

 3. A akoM says:

  Znači,sada je za očekivati potres Yeloustone-parku?!?Ili bar uz Californiu?!?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u