U Sarajevu otkriven spomenik Gavrilu Principu

U Sarajevu otkriven spomenik Gavrilu Principu

27 juna 2014

spomenikPovodom obeležavanja 100 godina od početka Prvog svetskog rata, je u novosagrađenom gradskom parku u Istočnom Novom Sarajevu otkriven spomenik Gavrilu Principu, atentatoru na austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda.

Spomenik je izliven u bronzi i visok je dva metra, a njegov autor je beogradski vajar Zoran Kuzmanović.

Spomenik su otkrili srpski član Predsedništva BiH Nebojša Radmanović, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Chosić.

„Pucanj Gavrila Principa bio je pucanj za slobodu. Njegov pucanj bio je uvod u ono što su neki Evropljani pripremali godinama, a Srbi su iz tog rata izašli kao pobednici“, kazao je Radmanović na ceremoniji.

On je poručio da Vidovdan „nije samo verski praznik, već i dan prisećanja na žrtvovanja i bitke za slobodu“, upozorivši da danas postoje pokušaji da se prekroji istorija.

„Danas imamo Gavrila u Istočnom Sarajevu, revolucionara, čoveka koji je za nas jedan vek nadanja. Sećamo se mladobosanaca i Gavrila Principa s ponosom“, istakao je Radmanović.

Srpski član Predsedništva BiH naveo je da se u Sarajevu obeležava godišnjica Sarajevskog atentata bez predstavnika iz Republike Srpske, upitavši: „Koga se oni sećaju?“

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Chosić rekao je da je Gavrilo Princip heroj srpskog naroda, te da spomenik u Istočnom Sarajevu ima simboliku, „jer je spoj herojske prošlosti srpskog naroda i budućnosti koju će graditi naredne generacije“.

Dva entiteta u BiH, RS i Federacija BiH, odvojeno obeležavaju godišnjicu početka Prvog svetskog rata, a postoje i velike razlike u tumačenju Sarajevskog atentata.

Centralna ceremonija obeležavanja 100 godina od početka Prvog svetskog rata i Sarajevskog atentata biće održana sutra na Vidovdan u Andrićgradu, u Višegradu.

Kako je najavljeno, toj svečanosti će prisustvovati i najviši zvaničnici Srbije koji su takođe odustali od ranije namere da prisustvuju obeležavanju ovog jubileja u Sarajevu zbog, kako je pojašnjeno, političke, antisrpske note, koja je data tom događaju.

U Andrićradu je za sutra najavljen veliki multimedijalni program, pozorišni i koreografski performans.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *