U Siriji poginuo rođak fudbalera Miralema Pjanića

U Siriji poginuo rođak fudbalera Miralema Pjanića

12 maja 2014

nusmir2Nusmir Pjanić 25-godišnjak iz Gornjih Rainaca kod Kalesije, još jedna je bh. žrtva rata u Siriji. Promenio je ime u Hamza Esed i priključio se pokretu Islamska država Irak i Šam (IDIŠ).

Nusmir je Gornje Raince napustio pre godinu dana. Meštani ovog sela kod Kalesije kažu da nikada nije pravio probleme i da je bio momak na kojeg su se svi mogli ugledati. Njegov stric Dževad Pjanić kaže da se često družio sa „braćom po veri“ i da su često išli u Tuzlu i Sarajevo, posećivali jedni druge.

„Kad je hteo otići, došao je kod nas i popili smo kafu. Rekao nam je da ide i da se više neće vraćati. Nije nam rekao gde i zašto ide. Moja supruga je počela plakati, a on joj je govorio da nema potreba za suzama. Kazao je da je to njegova odluka. Mislili smo da ide u Dubnicu ili Maoču. Međutim, kazao je da ide van države“, kaže je Dževad.

Kako kaže, sa Nusmirom su se čuli nekoliko puta preko Skajpa.

„Rekao mi je da je u nekom klubu. Pitao sam ga kako je i pričali smo o nekim drugim stvarima. Nije mi govorio da je na ratištu i to je krio. Kazao mi je da mu je dobro tamo, da živi sa suprugom. Najverovatnije da je ona bila Turkinja jer nije nam puno govorio o njoj. Bila je pokrivena i videli smo joj samo oči. Krio je da ide na ratište. Policiji u Kalesiji je dojavljeno da je poginuo u Siriji“, dodaje sagovornik.

Nusmirova majka je poginula za vreme rata od granate, a otac mu je umro od teške bolesti.

„Njegova starija sestra Saida živi ovde, a mlađa Aida je u Švedskoj kod koje je boravio neko vreme“, kaže Dževad te dodaje da je bio u bližem srodstvu sa bh. reprezentativcem Miralemom Pjanićem.

Nusmir u Siriji

Pre njega na sirijskom ratištu su poginuli Ferid Tatarević iz Zenice, Derviš Halilović iz sela Smajići kod Nemile, Senad Kobaš iz Travnika, Emedin Velić iz Sarajeva, Muaz Šabić iz Zenice, Mirza Ganić i Eldar Kundaković iz Novog Pazara, Adis Salihović iz Rožaja u Crnoj Gori…

Na tamošnjem ratištu ranije su ranjeni bh. državljani Enver Lilić i Bajro Ikanović koji je 2007. godine pravosnažno osuđen na četiri godine zatvora zbog pripremanja terorističkog napada.

KOMENTARIJedan komentar

  1. qryber says:

    za koju godinu i ovi ovde popisani će biti pokopani u Srebrenici, kao "žrtve genocida"

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *