U Siriji ratuju 52 pripadnika selefija iz Bosne i Hercegovine

U Siriji ratuju 52 pripadnika selefija iz Bosne i Hercegovine

21 maja 2013

fsa armyNa sirijsko ratište otišla su 52 državljanina BiH, pripadnika selefijskog pokreta, a tamo su uglavnom pristupili jedinici En-Nusra koju američka administarcija označava kao terorističku organizaciju povezanu sa Al kaidom.

Federalna televizija prenosi da se dobrovoljci za učešće u ratu u Siriji okupljaju u turskom gradu Antakiji, a potom organizovano odlaze do tursko-sirijske granice. Njihova sledeća stanica je mesto Džilveozu u blizini sirijske granice. U zemlju ilegalno ulaze na prelazu Bab el-Hava, a potom se okupljaju u mestu Sarmada u Siriji, gde se izvodi i verska obuka za sledbenike Slobodne sirijske vojske.

Ovom su uhodanom rutom u Siriju otišla i 52 državljanina BiH. Prema obaveštajnim podacima, Muaz Šabić, zenički selefija koji je poginuo u sukobima u Siriji, te Bajro Ikanović i Enver Lilić na sirijsko ratište otišli su uz logističku i finansijsku pomoć Nusreta Imamovića, vođe selefijske zajednice u Gornjoj Maoči.

Prema istim izvorima, Imamović je Ikanoviću preko posrednika iz Zavidovića uručio 3.000 KM, a Šabiću je novac lično dao u Gornjoj Maoči. U džihad u Siriju na Imamovićevu inicijativu otišli su i Senad Hasanović i Armen Dželko iz Hadžića, Haris Sivac i Muhamed Džerahović iz Zenice, Bećir Hodžić iz Visokog, Mevludin Cicvara iz Viteza, Jasmin Keserović iz Zavidovića, Elvedin Memić iz Sarajeva, Mirzet Mahmutović iz Srebrenika.

U Siriju su spremni bili da odu i Jasmin Čović i Edin Alijev iz Hadžića. Posrednik za odlazak u Siriju, prema istim izvorima, bio je i Mostarac – Dževad Gološ. Dok je o Imamoviću, manje-više sve poznato, o Gološu u javnosti nije bilo mnogo informacija. Ovaj sirijski student, koji je jedno vreme bio angažovan u Islamskoj zajednici u BiH, osnivač je fondacije Darul-Kur`an, ali je zbog sukoba s rukovodstvom Islamske zajednice u Mostaru izbačen.

Uz posredovanje Gološa u Siriju je otišao Fikret Hadžić iz Kaknja, koji je tamo boravio od avgusta prošle do februara ove godine. Hadžić je tokom rata bio pripadnik odreda El mudžahid. Tokom 2012. godine u Siriji je boravio i Kenan Bijedić iz Visokog, takođe bivši pripadnik odreda El mudžahid. Gološ je za FTV rekao da neke od pomenutih osoba poznaje, ali je negirao da ima ikakve veze s odlascima državljana BiH u Siriju.

Ipak, prema obaveštajnim podacima pod Gološevim uticajem su u avgustu prošle godine u Siriju otišli i Vildan Ključo iz Livna, nekadašnji štićenik Gološove fondacije Darul-Kur`an, te Nermin Spahić iz Kaknja i Aldin Alibašić iz Sarajeva.

(Presrs.ba – Banja Luka)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *