У СИРИЈИ СЕ СПРЕМА ПАКАО: Асад послао војску на Турке

U SIRIJI SE SPREMA PAKAO: Asad poslao vojsku na Turke

13 oktobra 2019

Sirijske Vladine snage počele su sa prebacivanjem snaga na sever zemlje, gde je u toku turska vojna operacija, saopštila je sirijska državna novinska agencija SANA.

„Odredi sirijske vojske počeli su da se kreću prema severu, kako bi se suprotstavili turskoj agresiji“, piše agencija.

Ranije je libanska televizija „Majadin“ saopštila, pozivajući se na sopstvene izvore, da bi sirijska vojska mogla u narednih 48 časova da uđe u gradove Manbidž i Kobani.Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je 9. oktobra objavio da počinje operacija „Izvor mira“ u severnoj Siriji. Ankara je saopštila da su dejstva turske vojske usmerena protiv Radničke partije Kurdistana i terorističke organizacije DAEŠ. Turska avijacija istog dana napala je grad Ras el Ain i niz drugih sirijskih gradova na granici dveju zemalja. Kasnije je objavljen početak kopnenog dela operacije.

Tursko Ministarstvo odbrane je 12. oktobra saopštilo da su turska vojska i sirijska oružana opozicija preuzeli kontrolu nad Ras el Ainom.

Sirijske vlasti su više puta osuđivale okupacionu politiku Turske na severu Sirije. Rusija je navela da Turska treba da izbegava dejstva koja bi mogla stati na put rešavanju sirijskog sukoba, koji traje od 2011. godine.

KOMENTARI5 komentara

 1. Mile says:

  Snage SAA već su ušle u Manbidž

 2. Mile says:

  u rejon Tabke se spremaju da udju, a u Manbidž su samo ušli na dva mesta tj. zasad ne informišu da su pokrili celu oblast.

 3. Mile says:

  Takodje snage SAA gomilaju se kod Al Bukamala (to je skroz jugoistočno) sa namerom da predju reku Eufrat i da uđu na SDF teritoriju. --- Jutros je išla vest da Vašington povlači sa severa Sirije još hiljadu vojnika. Mark Esper: „Možemo se naći između dve vojske koje nastupaju“, rekao je Esper. Prema njegovim rečima, to je „strašna situacija“, u kojoj ne treba da se nađu američki vojnici. „U poslednja 24 časa saznali smo da (Turska) verovatno namerava da proširi napade južnije nego što je planirano, a i na zapad. Za poslednja 24 časa, takođe smo saznali da... Sirijske demokratske snage (SDF) traže neku vrstu dogovora sa Sirijcima i Rusima, kako bi izvele kontranapad na Tursku na severu“, objasnio je Esper. ... S obzirom da se snage SAA gomilaju i kod Al Bukamala prema najjužnijem delu kurdsko-američke zone, da li će Esper da povuče još američkih snaga i to ne samo sa severa Sirije.

 4. Mile says:

  Ama ovo su zasad dobre vesti. "Zasad" jer je početak dešavanja. Neka im je sa srečom.

 5. Slobodanka says:

  Autonomna uprava Kurda sa teritorije na severoistoku Sirije objavila je da Sirijska vojska razmestiće snage na celoj granici sa Turskom kako bi pomogla Kurdima da odbiju napade. U tom dokumentu se govori o dogovoru Kurda sa sirijskom vladom. Napominje se da će to omogućiti „da se oslobode i drugi sirijski gradovi koje je okupirala Turska, uključujući i Afrin. (Afrin je zapadno od reke Eufrat, on je baš na severozapadu Sirije). U tom saopštenju se dodaje i da sirijski Kurdi nisu „pozivali na separatizam“ i uvek su težili dijalogu sa zvaničnim Damaskom. ZA SADA O OVOME NEMA ZVANIČNIH IZJAVA SIRIJSKIH VLASTI. Inače zvanični Damask ne priznaje autonomnu upravu na severoistoku Sirije, koja kontroliše teritorije istočno od reke Eufrat, ni njihovo vojno krilo Sirijske demokratske snage (SDF). Damask je ranije održao nekoliko neuspelih pregovaračkih rundi sa tom autonomnom kurdskom upravom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *