У Сирији се води рат између руског и америчког оружја!

U Siriji se vodi rat između ruskog i američkog oružja!

20 oktobra 2015

sv-Siriji_620x0Ruski avioni su u protekla 24 sata imali 33 naleta i uništili 49 objekata Islamske države, između ostalog podzemne bunkere, logore za obuku terorista i komandni punkt odreda Džibhat an Nusra koji je deo poznate terorističke organizacije Al kaida, izjavio je u ponedeljak general-major Igor Konašenkov, službeni predstavnik ruskog Generalštaba. Sve akcije ruskih pilota izvedene su u koordinaciji sa regularnom sirijskom armijom koja je sada u velikoj ofanzivi.

Do sada su sve suprotstavljene strane ratovale uglavnom starim sovjetskim i ruskim oružjem, iako u ruskom Generalštabu veruju da islamisti imaju američke „stingere“. Doduše, ruski avioni lete na visinama koje su za njih bezbedne ako se gađaju „stingerima“ ili sovjetskim prenosnim kompleksima „strela“.

Ali, u predstojećem ratovanju i ambicioznijem čišćenju teritorija od islamskih ekstremista moglo bi da dođe do direktnog sukoba ruske i američke ratne tehnike.

Naime, predstavnici Slobodne sirijske armije koji se nalaze u blizini najvećeg tamošnjeg grada Alepa, tvrde da su dobili američke protivtenkovske rakete. Ako je to tačno, sirijskim tenkistima u regularnoj armiji, koji će biti glavna meta, preti još veća opasnost.

Na drugoj strani sirijska armija ima mogućnost da proveri mnogo hvaljene višecevne raketne bacače poznatije kao „sunčani blesak“. Takve bacače osim Rusije imaju Kazahstan, Azerbejdžan i Irak. Izveštači sa fronta tvrde da su islamisti u velikoj panici od tog ubojitog ruskog oružja. Punjenje tog oružja pravi aerosolni oblak koji stvara efekat velike eksplozije. Posebno su efikasni tamo gde su jaka utvrđenja neprijatelja. Jedna „porcija“ koju pošalje taj višecevni bacač može da pokrije površinu od četiri hektara. Moskovski vojni komentatori ne mogu da objasne kako se to oružje pojavilo u rukama Asadove armije jer se o tome do sada javno nije govorilo.

Izvesno je ipak da se ne radi o najnovijoj generaciji oružja koje proizvode velike sile jer bi u tom slučaju i Rusi i Amerikanci morali da šalju svoje instruktore koji bi ga koristili.

Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Mihail Bogdanov je krajem prošle nedelje saopštio da je Moskva spremna da pozove na konsultacije predstavnike Slobodne sirijske armije. Moskva želi da ih ubedi da su i njima i Asadu zajednički neprijatelji ekstremni islamisti. Kad bi i Vašington ubedio one pobunjenike kojima daje oružje da počnu pregovore, smanjila bi se „šarolikost fronta“ i lakše bi se uništila armija islamskih glavoseča.

OPASNA BLIZINA

RUSKO ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je pozvalo na razgovor francuskog ambasadora u Moskvi Žan-Morisa Ripera zbog incidenta koji se u ponedeljak ujutru dogodio, kada se francuski lovački avion opasno približio putničkom avionu koji je prevozio rusku parlamentarnu delegaciju u Ženevu. Ruske poslanike predvodio je predsednik Donjeg doma ruske Državne dume Sergej Nariškin.

(Večernje novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *