U Siriji ubijen šiptarski hodža

U Siriji ubijen šiptarski hodža

4 avgusta 2013

bigstock-syria-3770337U borbama između pobunjenika i snaga predsednika Sirije Bašara Asada poginuo je Sami Abdulahu, hodža iz Skoplja, koji je učestvovao u ratu u BiH i u sukobima na Kosovu.

Portal na šiptarskom jeziku „Almakos“ objavio je da je Abdulahu poginuo u žestokim okršajima između sirijskih pobunjenika i kurdske milicije u Siriji. Abduhalu, koji je bio hodža u nemačkom gradu Bremenu, osim u BiH i na Kosovu, učestvovao je i u makedonskom konfliktu 2001. godine, javili su skopski mediji.

Abdulahu je drugi Šiptar iz Makedonije koji je ubijen u Siriji. U maju je u Siriji poginuo 28-ogodišnji Rasim Zećiri iz gostivarskog sela Belovišta, koji je duže vreme živeo u Austriji.

Osam meseci pre pogibije otputovao je u Siriju, gde se borio na strani opozicionog pokreta „Jabha el-nusrah“. U sukobima u Siriji na strani pobunjenika poginuli su i drugi Šiptari, kao i jedan državljanin BiH.

Krajem februara u borbama u Siriji poginuo je i 23-ogodišnji Šiptar Mirat Ahmeti iz sela Veliki Trnovac kod Bujanovca, a objavljene su i informacije o poginulim Šiptarima s Kosova.

Sredinom maja Federalna televizija BiH, pozivajući se na policijske i obaveštajne agencije, objavila je da se na strani pobunjenika u Siriji bori najmanje 52 državljanina BiH, te da je poginuo Muaz Šadić, čija porodica živi u okolini Zenice.

Krajem aprila koordinator Evropske unije za borbu protiv terorizma Žil Dekeršov izjavio je da se najmanje 500 Evropljana bori na strani sirijske naoružane opozicije.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *