U Siriji ubijen vođa Al-Kaidine filijale

U Siriji ubijen vođa Al-Kaidine filijale

23 septembra 2013

Syria rebelsU sirijskoj provinciji Idlib – u kojoj su u toku borbe među frakcijama naoružane opozicije – ubijen je Abu Abdala al-Libij, vođa terorističke formacije „Islamske države Iraka i Levanta” koja je najdirektnije povezana sa Al Kaidom.

Kako je objavila libanska televizija „Al-Majadin”, napad na al-Libija dogodio se u gradu Dana. Međutim, po drugoj verziji: on je pronađen u zapaljenom automobilu nedaleko od graničnog prelaza između Turske i Sirije Beb el-Hava.

Bilo kako bilo, tvrdi se da je ubijen vatrenim oružjem.

Takozvana Sirijska slobodna armija (FSA) poslednjih dana vodi borbe sa filijalama Al Kaide za kontrolu nad teritorijama koje su zauzeli pobunjenici. Doduše, sama FSA nije preuzela odgovornost za likvidaciju al-Libija.

Sukob između jedinica FSA i pripadnika „Islamske države Iraka i Levanta” izbili su prvo u gradiću Azaz severno od Alepa, da bi se u narednih 48 sati proširili na susedne gradove Suran, Harejtan i Anadan. Potom su zahvatili i neka mesta u provincijama Latakija, Raka i El-Hasika.

Arapski ekspert Mohsen Saleh tvrdi da najnoviji sukobi nemaju nikakvu ideološku pozadinu jer i u sastavu FSA ratuju cele brigade islamista – „Tauhid”, „Ahfad ar-Rasul”, „Ahrar”, „Liva al-Islam” i druge.

Saleh tvrdi da pobunjenici, naprosto, jedni drugima preotimaju granične prelaze i kontrolu nad putevima da bi se domogli oružja i humanitarne pomoći. A na istoku Sirije, uz granicu sa Irakom, bore se za naftna polja i kontrolu nad cisternama kojima se nafta švercuje u Tursku.

A o kakvoj borbi se radi, rečito govori vest iz Hazana (provincija Idlib) gde su bojovnici „Islamske države Irak i Levant” streljali 12 zarobljenih pripadnika FSA.

(Fakti.org)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *