У СКУПШТИНИ ИЗГЛАСАНА ОБАВЕЗНА ВАКЦИНАЦИЈА И КАЖЊАВАЊЕ ЗБОГ НЕНОШЕЊА МАСКИ

U SKUPŠTINI IZGLASANA OBAVEZNA VAKCINACIJA I KAŽNJAVANJE ZBOG NENOŠENJA MASKI

12 novembra 2020

Skupština Srbije usvojila je izmene i dopune Zakona o zaštiti od zaraznih bolesti, kojim je, između ostalog, omogućena i obavezna vakcinacija i kažnjavanje onih koji ne nose maske tamo gde je propisano.

Zakon će stupiti na snagu kada bude objavljen u „Službenom glasniku“, a po odluci poslanika zakon može stupiti u kraćem roku od 8 dana od objavljivanja ukoliko to bude potrebno.Izmenama Zakona predviđeno je, pored ostalog, da se zbog epidemije može odrediti preporučena ili obavezna vanredna vakcinacija protiv zarazne bolesti i to za sve ili za određene kategorije stanovništva.

Izmene ovog Zakona bile su iznuđene problemima u sankcionisanju onih koji krše protivepidemijske mere u vreme epidemije virusa korona.

Vanredna vakcinacija, koja može biti preporučena ili obavezna, naređuje se aktom ministra zdravlja, u skladu sa preporukama Svetske zdravstvene organizacije, na predlog Instituta za javno zdravlje Srbije i uz saglasnost Republičke stručne komisije za zarazne bolesti.

Zakon propisuje i kazne za one koji bi odbili obaveznu imunizaciju u iznosu od 50.000 do 150.000 dinara za fizičko lice.
Nošenje zaštitnih maski tamo gde je propisano kontrolisaće sanitarna inspekcija, komunalna inspekcija i komunalna milicija.

Pored kazne za fizičko lice u visini od 5.000 dinara, propisane su i kazne za pravne subjekte i odgovorne osobe, od 30.000 do 300.000 dinara.

Tako će, prema novom Zakonu, svi koji su do sada i pored toga što su pozitivni na SARS-KoV-2, ali bez simptoma ili sa lakom kliničkom slikom bolesti i slobodno šetali, morati u kućnu izolaciju ukoliko nisu za hospitalizaciju.

U kućni karantin od 14 dana ići će svi koji su bili ili za koje postoji sumnja da su bili u kontaktu sa zaraženim. Te mere donosi infektolog ili drugi lekar, a u oba slučaja na osnovu tog rešenja može da se otvori bolovanje.

Izmenama Zakona predviđeno je, takođe, da resorni ministar može da donese odluku o ograničavanju slobode kretanja u svim ustanovama kolektivnog smeštaja, a za kontrolu ove mere biće zadužena sanitarna inspekcija.

Prema izmena novog Zakona, ministar zdravlja ima šira ovlašćenja i mogućnost donošenja određenih mera.

Ministar na osnovu predloga Komisije i Zavoda može narediti:

 1. zabranu okupljanja na javnim mestima;
 2. ograničenje kretanja stanovništva u području zahvaćenom vanrednom situacijom;
 3. zabranu ili ograničenje putovanja u zemlju u kojoj vlada epidemija zarazne bolesti;
 4. zabranu ili ograničenje prometa pojedinih vrsta robe i proizvoda;
 5. vanrednu vakcinaciju;
 6. mere lične zaštite od infekcije.
 7. obavezan lekarski pregled, laboratorijsko ispitivanje ili podnošenje izveštaja o laboratorijskom ispitivanju prilikom ulaska u zemlju iz određenih zemalja.

KOMENTARI7 komentara

 1. Miraš says:

  Što se više živine pelcuje to će biti veća zarada za proizvodjača vakcine, a tog će preporučiti Svetska zdravstvena organizacija. Miriše na visoku korupciju.

  • jovan says:

   Ovaj svet sve vise lici na Hitlerov conclogor gde dr Mengele radi svoj posao.

  • Ivana says:

   Tog nema nige u svetu čak ni u Hrvatskoj.

 2. Kosovac says:

  Odlično, Skupština je donela Zakon da ne mora ona da donosi zakone, zakone i pravila će donositi Ministar zdravlja umesto nje. Ka kako bude odlučio ministar, takve će da budu i mere. Nema više da Skupština gubi vreme sa amandmanima i glupim primedbama poslanika. Aferim, demokratija u Srbiji je uznapredovala, naravno sve po pravnim tekovinama Evropske Unije. ……………Sada predstoji da Skupština donese Zakon u kome ovlašćuje predsednika Srbije da donosi Mere i Pravila u vezi priznanja ili nepriznanja Kosova. ……………Mogla bi Skupština i da donese sličan Zakon kojim ovlašćuje Ministra vojnog da izvrši Državni udar ukoliko peoceni da su se stekli uslovi. Pa onda prvo da pohapsi sve ove srpske pravnike iz Vlade i Skupštine.

 3. Gardista says:

  E samo da mi je znati koliko para je AV dobio izglasavanjem ovako glupog zakona od SZO, jer znam da se dobija po obolelom od korone. Pocelo pelcovanje ovaca.

 4. doktrina soka says:

  Zar se oni ne boje za svoje zivote i zivote svojih najmilijih?

 5. Neko says:

  Svaki izglasan zakon koji je protivan ustavu Srbije je nistavan a da ne spomonjemo i to da je protivan povelji UN o ljuskim pravima. Svi koji su ucestvovali u donosenju i glasanju ovakvog nevazeceg zakona su uradili kriminalno delo pokusaja krsenja ljuskih prava a onaj ko pokusa da sprovodi ovakav nevazeci zakon je u jos goroj situaciji i bice terecen za mucenje i torturu i sudice im se kao nacistima u Nirnbergu posle zavrsetka drugog svetskog rata.Sto se tice medija treba da budu veoma obazrivi na koji nacin izvestavaju o ovakvim glupostima posto mogu da se nadju u situaciji ucestvovanja u psihickoj torturi stanovnistva sto takodje moze da ima pravne konsekvence.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *