U Sloveniji i Hrvatskoj crkva javno slavi Pavelića

U Sloveniji i Hrvatskoj crkva javno slavi Pavelića

19 maja 2013

Pavelić-FašizamSlovenački filozof svetskog ugleda Slavoj Žižek tvrdi da se u Sloveniji i Hrvatskoj javno rehabilituje fašizam. ”Čuje se Hitler je bio loš, sli generalisimus Franko možda i nije toliko. Katolička crkva u Hrvatskoj javno slavi rođendan Ante Pavelića. Pre tridesetak godina to je bilo nezamislivo”, kaže Slavoj Žižek na Subversiv festivalu koji se održava u Zagrebu.

”U Evropi, koja je osnovana na antifašističkim temeljima, ponovo se ispisuje istorija Drugog svetskog rata, potiho. To se događa i u Sloveniji i u Hrvatskoj, traje rehabilitacija fašizma. I ne događa se to samo među konzervativnim istoričarima nego mnogo šire”, tvrdi slovenački filozof. Po njemu mnogi pokušavaju da menjaju javni diskurs i rehaibilitacijom fašizma nastoje mladim ljudima promeniti stav o zlu koje je haralo Evropom i svetom.

Žižek je veoma kritično govorio i o Vatikanu, rekavši da kao svaki dobar protestant veruje da je Antihrist već došao na zemlju i da je to papa. Slovenački filozof kritikovao je i radikalne leve pokrete koji traže rušenje liberalnog kapitalizma i banaka u svetu, ocenivši da je to nerealno.

”Kapitalizam će još da ostane neko vreme”, zaključio je Žižek, ali i uputio kritiku bankama. Otvoreno je priznao da ne zna kako rešiti problem dugova u svetu. Pohvalio je grčku stranku Sirizu, koja ima viziju o rešavanju teške krize u toj zemlji.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *