U slučaju „Medikus“, došlo se do vrha ledenog brega

U slučaju „Medikus“, došlo se do vrha ledenog brega

1 maja 2013

medicus-medikus-trgovina-organima_660x330Crni transplantolozi iz prištinske klinike Medikus proglašeni su krivim. Sud u Prištini osudio je rukovodioca klinike Ljutfija Dervišija i njegovog sina Arbana na 8 i 7 godina zatvora zbog nezakonitih operacija presađivanja ljudskih organa. Njihovi jataci su prošli sa malim ili uslovnim kaznama.

Prema podacima optužbe, u klinici 2008. godine bilo je izvršeno najmanje 30 operacija uzimanja bubrega. Siromašni građani Turske, Rusije i zemalja ZND su se lakomili na obećanje da će dobiti 15 hiljada evra, ali novac niko nije dobio.

Kako je funkcionisala shema, vidi se, na primer, iz istrage koju je sprovelo nemačko izdanje Špigel. Ono je u svojevremeno ispričalo priču 74-godišnjeg nemačkog biznismena Valtera i siromašne ruske emigrantkinje Vere. Veri su bile hitno potrebne pare. Valteru je otkazivao bubreg, lekari su rekli da mu je ostalo nekoliko meseci života. Porodica je morala da traži drugi put – u legalnom redu za transplantaciju Nemac je bio među poslednjima. Priču još jednog oštećenog koji je svedočio na suđenju u Prištini naveo je portal Balkan insajt: Ukrajinac P.M. je rekao da je rešio da proda bubereg, na Internetu je našao zainteresovane, posle čega se sa njim povezalo nepoznato lice, što je interesantno, na ruskom jeziku. 2008. godine P.M. je stigao u Prištinu, gde je i bila izvedena operacija.

Ne zna se koliko bi još radila bledo-roze betonska jednospratnica na periferiji Prištine da iste godine jedan Turčin nije pao u nesvest na aerodromu prestonice. Tada se ispostavilo da je mladiću izvađen bubreg. Bilo je utvrđeno da je bubreg kupio Izraelac Miše Harel za 20 hiljada dolara, a operaciju je izveo turski doktor Jusuf Sonmez u klinici Medikus.

Evo ova dvojica ljudi koji su činili „mozak“ kriminalne grupacije, u Prištini su takođe izašli na sud, ali u odsustvu. Radi se o tome što je Harel sredinom 2012. godine uhapšen u Izraelu. A Jusuf Sonmez, Doktor Vampir i Doktor zlo, po mišljenju istražitelja, jedna je od ključnih figura u međunarodnoj trgovini organima, 2011. godine bio je uhapšen u Turskoj, mada je zatim pušten da se brani sa slobode. Što je malo čudno, ako se uzme u obzir da je optužba planirala da traži za njega više od sto godina zatvora. Po svemu sudeći, kod Sonmeza je sve u redu: u krajnjoj liniji pomoću telemosta hteo je da svedoči na suđenju nad svojim „potčinjenima“ u Prištini. Nikada nikoga nije niti ubijao niti ubogaljio, on je posvetio život tome da pomaže ljudima, izjavio je tada Sonmezov advokat. Između ostalog, iz biografije turskog doktora koja stoji na njegovom zvaničnom sajtu, mogu se izvući zanimljivi podaci: od 1986. do 2005. izvršio je više od 3500 operacija transplantacije burega, mada nikakve informacije o tome čime se bavio posle, između ostalog na Kosovu, nema.

Kao što se zna, Medikus se pominje u referatu švajcarskog parlamentarca Dika Martija, posvećenog Žutoj kući, trgovini organima ratnih zarobljenika na Kosovu na granici devedesetih i dvehiljaditih, u koju je moglo da bude umešano i rukovodstvo OVK, sada politički lideri nepriznate države.

Istragom dešavanja u Žutoj kući u Medikusu se bave dva potpuno različita pravna tima, i na sve načine se podvlači da slučajevi nisu povezani. Ipak neki istražitelji, između ostalog direktor nevladine organizacije Organs voč Nensi Šeper-Hjuz smatra da je turski hirurg Sonmez bio povezan za ljudima iz OVK.

Zamenik tužioca za ratne zločine Srbije Bruno Vekarić istakao je da kada bi se Sonmez takođe našao na optuženičoj klupi, presuda povodom slučaja Medikus bi izazvala veliki odjek. Gospodin Vekarić sigurno zna šta govori: on ima u resoru zaštićenog svedoka predaje srca uzetog od srpskog zarobljenika. Prema opisu čovek koji je uzeo organ na aerodromu kod Tirane vrlo liči na hirurga Sonmeza. Tada su možda u slučaju Medikus osuđeni pioni?, pitali smo srpskog politikologa Branka Raduna.

Istraga o trgovini organima na Kosovu treba da bude završena do 2014. godine – o tome je ovih dana saopštio rukovodilac istrage slučaja Žuta kuća Džon Klint Vilijamson na sastanku sa srpskim rukovodstvom. Do tog trenutka neverovatne detalje verovatno nećemo saznati: u interesima istrage strane su se dogovorile da daju za štampu samo protokolarne izjave.

(Timur Blohin – Glas Rusije)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *