У Србији 10.000 девојака пати од анорексије

U Srbiji 10.000 devojaka pati od anoreksije

9 aprila 2017

647105_untitled_f

Na klinike širom Srbije javlja se sve više devojaka starih između 12 i 25 godina, koje pokušavajući da smršaju obole od anoreksije. Čak 15 odsto njih završi sa teškim posledicima i dovede sebe na ivicu smrti.

Više od 10.000 devojaka u Srbiji pati od anoreksije i taj broj se povećava iz godine u godinu, upozoravaju lekari!

Na udaru ovog opasnog poremećaja su najviše devojčice i mlade žene stare od 12 do 25 godina, koje u pokušaju da smršaju dožive težak poremećaj ishrane i nagli gubitak kilograma sa strašnim posledicama po organizam i psihu.

Lekari upozoravaju da 15 odsto devojaka koje u Srbiji obole od anoreksije dovedu sebe u situaciju da se bukvalno bore za život, piše „Informer“.

Pedijatar dr Saša Milićević upozorava da situacija sa anoreksičnim devojkama uopšte nije naivna i da se broj obolelih pacijentkinja svake godine povećava!

– Anoreksija postaje ozbiljna pretnja devojčicama i devojkama koje nisu ni svesne koliko je to ozbiljna bolest. Prema trenutnim podacima u Srbiji više od 10.000 devojaka pati od ove bolesti, ali se bojim da ih ima mnogo više, jer se veliki broj pacijentkinja leči privatno ili svoj problem kriju unutar porodice. Na udaru ove opake bolesti su uglavnom devojčice od 12 do 25 godina, ali se sporadično javljaju i one starije – kaže dr Milićević za „Informer“.

Prema njegovim rečima, najveći problem je što većina devojaka, čak i kada bolest uzme maha, odbija terapiju ne želeći da povrati „koji kilogram“.

U tim situacijama anoreksija može dovesti i do smrti pacijentkinje.

– Retko kada se desi da roditelji dođu sa ćerkom koja je na početku razvoja oboljenja. To uglavnom bude već poodmakla faza u kojoj dete za nekoliko meseci prepolovi kilažu, nasilno povraća šta god da pojede ili popije, nervozna je, revoltirana, u sukobu sa roditeljima, pa samim tim odbija i svaku vrstu pomoći. Tada dolazi najpre do psihičkog poremećaja, potom oštećenja organa za varenje, a 15 odsto devojaka dospe u fazu kada se bori za život – naglašava dr Milićević.

Anoreksija uništava psihu i sistem organa za varenje, oporavak traje mesecima, čak i godinama.

– Obroci se zasnivaju na vodi, ponekom zalogaju povrća ili voća. U poodmakloj fazi dolazi do oštećenja organa za varenje i tada je već ugrožen život – objašnjava dr Milivojević.

Nutricionista Jovana Srejić kaže da je lečenje anoreksije veoma teško, dok je oporavak od ove bolesti dug i mukotrpan proces.

– Kod obolelih od teških oblika anoreksije sistem organa za varenje je potpuno uništen. Da bi se on doveo ponovo u funkciju, jelovnici se moraju pripremati pažljivo. Na početku to su tečni i lagani obroci da podstaknemo organe za varenje da uopšte rade, a zatim postepeno uvodimo proteinske i češće obroke. Proces oporavka traje mesecima, pa i godinama – objašnjava Srejićeva za list.

KOMENTARI2 komentara

  1. goran says:

    More pate od gladi, da se ne lazemo.

  2. Slavko says:

    Upravo to sa tako dobrom ekonomskom i nacionalnom politikom bićemo svi anoreksični a možda naš premijer voli da gleda filmove o knc logorima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *