U Srbiji 14 osoba umrlo od klostridije

U Srbiji 14 osoba umrlo od klostridije

12 juna 2013

beograd-racunari-donacija-klinicki-centar-1328585176-39109U Srbiji je zvanično registrovano 599 slučajeva obolevanja uzrokovanih bakterijom klostridija (Clostridium difficile), od kojih je 14 osoba umrlo. Ovo su podaci koje je „Politika” dobila u Institutu za javno zdravlje Srbije „Milan Jovanović Batut”, a prema prijavama koje su bolnice i klinički centri u obavezi da im dostave. Ovaj broj umrlih i obolelih odnosi se samo na nepunih šest meseci, tačnije za period od 1. januara do 21. maja 2013. godine.

Šira javnost je o ovoj bakteriji i smrtnim slučajevima prvi put čula tek krajem aprila, kada je iz Opšte bolnice u Užicu stigla vest da su na Odeljenju ortopedije kod izvesnog broja pacijenata izolovali ovu bakteriju i kada su dva pacijenta umrla.

Takođe, za manje od dva meseca, tačnije od 23. aprila do 10. juna, zvanično je institutu za javno zdravlje prijavljeno osam epidemija uzrokovanih bakterijom klostridijom. Epidemije su prijavile opšte bolnice u Užicu, Čačku, Pirotu, Pančevu i Šapcu, kao i Kliničkom centru u Nišu i dve epidemije u Kliničkom centru Srbije. U prijavljenim epidemijama ukupno je registrovano 49 obolelih osoba, među kojima je prijavljeno pet smrtnih ishoda: po jedan smrtni slučaj u Opštoj bolnici u Pančevu, Opštoj bolnici u Šapcu, Opštoj bolnici u Čačku i dve umrle osobe u Opštoj bolnici „Užice”.

Imamo nezvanične informacije da bakterije ima i u mnogim drugim kliničko-bolničkim centrima i klinikama, od koji su neke čak i najelitinije zdravstvene ustanove u Beogradu, ali potvrde ovih podataka teško je dobiti.

Infektolog i poznavalac ove bakterije docent dr Miloš Korać sa Klinike za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije kaže za „Politiku” da ovi brojevi ne treba da izazovu uznemirenje kod stanovništva.

– Za jedan zdravstveni sistem veličine našeg, ovi brojevi su nažalost uobičajena stvar, ma kako se javnosti činilo da nam se događa nešto strašno. Broj umrlih iz ovog izveštaja je čak manji nego što se očekuje kada je reč o ovoj bakteriji. Na Infektivnoj klinici mi smo imali smrtnost od osam-devet odsto, tako da od 500 obolelih može da se očekuje više od 45 umrlih. Nevericu izaziva to što se do sada umiranje od ove bakterije nije prijavljivalo, iako je ona već godinama prisutna u našim bolnicama, ali sada se evidentira svaki oboleli i umrli pacijent – kaže ovaj infektolog.

Dr Korać kaže da je bilo teško očekivati da ćemo izbeći smrtne slučajeve, jer je reč o starim pacijentima, kod kojih po pravilu postoje pridružene hronične bolesti i oslabljeni imunitet.

– Kada ovi pacijenti leže u bolnici i dobiju dijareju, dolazi do poremećaja svih organa i sistema. Ova bolest se prenosi prljavim rukama, a reč je o spori koja se nalazi u spoljašnjoj sredini, a „proklija” u crevima, luči toksine koji dovode do teških proliva. Kada pacijent ima učestale sluzave stolice, koji su tipični za ovu bakteriju, a ponekad ima i temperaturu, kada je to praćeno bolom i nadutošću u trbuhu, treba pomisliti na ovu bakteriju i reagovati odgovarajućim antibioticima. Komplikacije bolesti su paraliza i perforacija creva. Pacijenti umiru ili od ovih komplikacija ili zbog metaboličkog disbalansa, odnosno od dehidriranosti i pogoršanja svojih osnovnih bolesti – objasnio je dr Korać.

On dodaje da je teško reći da li su ovi smrtni slučajevi mogli da budu sprečeni, jer je reč o starim ljudima, teško obolelima od raznih drugih bolesti, pa je svaki slučaj specifičan.

– Ceo svet se suočava sa ovom bakterijom i ne treba uznemiravati ljude i paničiti. Nema opasnosti za medicinsko osoblje koje radi u bolnicama, za zdrave ljude, ali ugroženi su teški hronični bolesnici i stari, pa se u bolnicama mora voditi računa o ličnoj i opštoj higijeni – poručio je dr Korać.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *