U Srbiji 40 milionera bez posla

U Srbiji 40 milionera bez posla

27 marta 2014

milMeđu dinarskim milionerima, koji su dodatno operezovani prethodne godine, bilo je više od 2.000 inženjera, ali i 40 njih koji su naveli da su nezaposleni.

Građani koji su u prošloj godini zaradili više od dva miliona i 185 hiljada dinara, odnosno u proseku iznad 182.000 mesečno – obavezni su da to prijave poreznicima radi dodatnog oporezivanja.

Prethodne godine rok za podnošenje prijava isticao je u martu, a ove godine – 15. maja.

U martu prošle godine, dinarski milioneri su poslednjeg dana za prijavu poreza na primanja čekali u redu. Ove godine rok za prijavu je promenjen, ali navike nisu.

Dragan Agatunović iz Poreske uprave rekao je da u ovom trenutku građani još nisu počeli da podnose prijave Poreskoj upravi, i da očekuju da će prijave biti podnete u toku aprila, krajem aprila i u prvoj polovini maja.

Prethodne godine oko 19.000 građana bilo je na udaru dodatnog oporezivanja. Iako oni koji dobro zarađuju nemaju obavezu da u Poreskoj prijavi navedu čime se bave, većina to uradi.

Tako znamo da je među dinarskim milionerima, prethodne godine bilo više od 2.000 inženjera, nešto manje ekonomista, gotovo hiljadu univerzitetskih profesora a znatno manje pravnika, menadžera, direktora, lekara.

Ipak, najzanimljivije je to da je čak 40 građana milionera navelo da su nezaposleni.

Nije isključeno, kažu stručnjaci, da je neko od njih, iako je toliko zaradio, ostao bez posla ili je reč o autorskim ugovorima, zaradama sportista, na estradi.

Pored činjenice da sve koji su zaradili trostruki prosečan dohodak oporezuju sa deset odsto, a veće prihode čak sa 15 odsto, poreznici su unakrsnom proverom došli i do onih koji takva primanja nisu prijavili.

Dragan Agatunović iz Poreske uprave rekao je da je ta institucija u 2013. godini otkrila 841 fizičko lice koje je trebalo a nije podnelo prijavu, i utvrdila porez od 205 miliona dinara.

Naplatom poreza i kazni za neprijavljivanje prihoda, koje se kreću od 5.000 do 50.000 dinara, u republički budžet prošle godine stiglo je oko četiri milijarde dinara.

(B92)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *