U Srbiji je do sad umro 20 osoba o groznice Nila

U Srbiji je do sad umro 20 osoba o groznice Nila

12 septembra 2013

Zapani NilU Srbiji je od groznice Zapadnog Nila umrlo 20 osoba, a zvanično je prijavljeno 177 slučajeva te bolesti, objavljeno na sajtu „Batutovog“ Instituta u Beogradu.

Umrle osobe bile su starije od 50 godina i hronični bolesnici, a od 20 slučajeva 11 je iz Beograda. Od ukupnog broja prijavljenih slučajeva, 136 je imalo meningitis, encefalitis ili meningoencefalitis.

Takođe, Veterinarska služba hitno će započeti monitoring kod živine, divljih ptica i konja radi prevencije eventualne pojave groznice Zapadnog Nila, najavilo je danas Ministarstvo poljoprivrede.

Monitoring će biti sproveden u saradnji sa terenskom veterinarskom službom i Nacionalnom referentnom laboratorijom. U saradnji sa epidemiološkom službom, razmenjivaće se podaci iz monitoringa kako bi se lokaliteti gde je utvrđen virus što pre utvrdili i kako bi se sprovele odgovarajuće mere, kao što je tretiranje komaraca, uzročnika ove bolesti.

Ispitivanje na komarce nije u nadležnosti Uprave za veterinu, ali od 2012. godine postoji visok nivo saradnje sa nadležnim službama, navedeno je u saopštenju Ministarstva poljoprivrede.

Groznica Zapadnog Nila je sezonsko oboljenje koje se javlja uglavnom leti, kada ima najviše komaraca.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *