У СРБИЈИ jош седам жртава короне, нових 284 случајева заражених, укупно 1.908

U SRBIJI još sedam žrtava korone, novih 284 slučajeva zaraženih, ukupno 1.908

5 aprila 2020

U Srbiji je još sedam osoba preminulo od posledica virusa korona, čime je ukupan broj umrlih povećan na 51. Broj zaraženih povećan na 1.908.

Epidemiolog Predrag Kon izneo je na konferenciji za novinare najnovije informacije, navodeći da je od poslednjeg izveštaja još 284 osoba pozitivno na virus korona. Time je ukupan broj zaraženih porastao na 1.908.Od poslednjeg izveštaja do 15 časova testirani su uzorci 959 osoba od kojih je 284 pozitivno.

Hospitalizovano je 1.082 pacijenata, a 88 pacijenata se nalazi na Sajmu. Na respiratoru je ukupno 98 pacijenata.

Do 15 časova u Srbiji je ukupno testirano 7.360 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Na žalost, od prethodnog izveštaja imamo i novih sedam smrtnih slučajeva, odnosno ukupno 51. Preminulo je pet osoba muškog pola i dve osobe ženskog pola.

Prosek njihovih godina je 64,2 i svi su imali komorbiditete, odnosno više drugih pridruženih bolesti koje su doprinele neželjenom ishodu.

Kon: Nalazimo se u uzletu epidemije

Epidemiolog Kon je ocenio da brojke nesumnjivo ukazuju da se nalazimo u uzletu epidemije virusa korona i ubrzanom prenošenju i da zbog toga treba što čvršće da se pridržavamo mera i smanjujemo socijalne kontakte.

Prema njegovim rečima, uzlet epidemije je bio očekivan.

Kon je rekao da će biti nastavljeno testiranje, kao i da primarna zdravstvena zaštita od danas, kada je reč o Beogradu, preuzima težište borbe i da će se većina onih sa lakšom infekcijom testirati u tim „kovid ambulatntama“.

„Uspećemo tako da otkrijemo lakše obolele, koji su prenosioci i da ih izolujemo“, rekao je on. Poručio je da moramo da ostanemo kući kako virus ne bi mogao da preživi.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *