U Srbiji, svaka četvrta flaširana voda je česmovača!

U Srbiji, svaka četvrta flaširana voda je česmovača!

8 jula 2014

drinking-waterMožda će vas iznenaditi činjenica da je flaširana voda zapravo potpuno ista kao i voda iz česme. Istraživanja su pokazala da je čak 25% flaširanih voda na tržištu zapravo voda iz česme. Kako možete prepoznati razliku? Stručnjaci ističu da to nije uvek lako.

Ono što treba imati na umu je BPA (bisfenol A), hemijski spoj kojega pronalazimo u veliko broju plastičnih proizvoda. Rezultati istraživanja na temu plastičnih bočica su različiti, piše Novimagazin.rs.

Neki rezultati pokazuju da su potpuno bezbedne, dok neki pokazuju da izloženost hemijskim jedinjenjima iz plastičnih bočica može uzrokovati oštećenje zubne gleđi, smanjiti želju za seksom i povećati rizik od nastanka gojaznosti.

Postoji još jedan razlog zbog kojega bi bilo bolje da pijete vodu iz česme, naročito ako ste ljubitelj flaširane vode sa ukusom. Ona često sadrži veštačke zaslađivače koji mogu uzrokovati nastanak insulinske rezistencije i dijabetes.

Stručnjaci ističu da je najbolje piti flaširanu vodu koja je filtrirana. Na taj način ste potpuno sigurni da je voda zdrava i tačno znate šta unosite. U nekim zemljama nije sigurno piti vodu iz česme. Na našim područjima to još uvek nije problem, ali je važno uzeti u obzir i kvalitet vodovodnih cevi koje mogu da sadrže štetne spojeve, piše ovaj magazin.

Ako ste ljubitelj flaširanih voda, dobro pripazite da sadrže samo vodu, nikakve druge sastojke. Potražite bočice koje ne sadrže BPA ili izaberite staklene.

(Telegraf.rs)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *