U Srbiji svakog dana jedno dete oboli od raka

U Srbiji svakog dana jedno dete oboli od raka

19 septembra 2013

Deca UNICEFSkoro svakoga dana jedno dete u Srbiji oboli od raka, a svake sedmice jedno umre od te bolesti, saopšteno je danas iz Nacionalnog udruženja roditelja dece obolele od raka (NURDOR).

Procenat izlečenja je veći nego kod odraslih i 60 odsto njih ima sreće da se izleči, a prema podacima, u Srbiji se godišnje od raka leči oko 500 dece.

Najčešće maligno oboljenje kod dece je akutna leukemija, gde je i procenat izlečenja najveći, oko 70 odsto, a terapija traje 105 nedelja.

NURDOR će, kako se navodi u saopštenju te organizacije, od sutra na Zlatiboru organizovati seminar posvećen edukaciji medicinskog i paramedicinskog osoblja, koje je angažovano na dečjim hemato-onkološkim odeljenjima u Srbiji.

Seminar „Udružimo znanja, razmenimo iskustva, osnažimo timove!“ trajaće tri dana i okupiće više od 70 učesnika, medju kojima su strani i domaći predavači iz oblasti onkologije i psihologije i drugi stručnjaci koji se bave pružanjem pomoći i podrške deci i mladima obolelim od raka i njihovim porodicama.

To je prva edukacija u organizaciji NURDOR koja će na istom mestu okupiti osoblje svih pet pedijatrijskih hemato-onkoloških odeljenja u Srbiji – Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta „Dr Vukan Čupić“, Univerzitetske dečje klinike i Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, Intituta za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine i Klinike za dečje interne bolesti iz Niša.

Na predavanjima i radionicama biće obradjene teme kao što su multidisciplinarni pristup lečenju, asertivna komunikacija, smrt i palijativno zbrinjavanje, bol i razumevanje patnje u pedijatrijskoj onkologiji i prava dece u bolnici.

Predavanja će držati lekari i psiholozi sa dečih klinika u Srbiji i stručnjaci iz udruženja „AGEOP Ricerca“ i klinike „Sant’Orsola Malpighi“ iz Bolonje.

Predsednik NURDOR-a Todor Mančić rekao je da je cilj kontinuirane edukacije medicinskog osoblja, koje udruženje sprovodi od 2009. godine, poboljšanje razumevanja i adekvatnog reagovanja na psihološke i druge potrebe obolele dece, mladih i njihovih porodica.

„Biće dosta reči i o evropskim standardima lečenja i zbrinjavanja, kao i njihovoj primeni kod lečenja naše dece, a sjajno je što ćemo čuti mnogo od predavača iz Italije, jer su pomenute teme veoma važne kako za medicinsko osoblje, tako i za sve nas koji pružamo stalnu psiho-socijalnu podršku deci i roditeljima“, rekao je Mančić.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *