U Srbiji sve manje đaka u školama

U Srbiji sve manje đaka u školama

3 септембра 2013

dru-skola_620x0Nova školska godina počela je u ponedeljak za oko 860.000 učenika osnovnih i srednjih škola u Srbiji, među kojima i 71.000 đaka koji su polaskom u prvi razred započeli svoje obrazovanje. Iako je u odnosu na lane u klupe selo gotovo 8.000 dece manje, smanjivanja nastavnog kadra najverovatnije neće biti.

Prosvetari, bez obzira na mirne tonove iz Ministarstva prosvete, prve dane školske godine dočekuju sa zebnjom izazvanom spiskom tehnološkog viška, koji prosvetne vlasti još nisu objavile. Strahove nastavnika dodatno podgrevaju sindikalne računice, prema kojima će oko 1.000 njih ostati bez posla ili raditi za smanjenim brojem časova. Uteha je, međutim, u samo predvečerje nove školske godine stigla od kandidata za budućeg ministra prosvete Tomislava Jovanovića, koji je decidno rekao da viška zaposlenih u školstvu – nema.

Najveći problem na početku nove školske godine je veliki pad broja upisane dece u srednje škole, kojih je ove godine manje za čak 7.000 nego prošle godine. Pomoćnik ministra prosvete Zoran Kostić naglašava da nijedan srednjoškolac u Srbiji nije ostao neupisan, ali i da će verovatno biti moguće i formiranje odeljenja sa manje od 15 đaka.

– Podaci su pokazali da je čak 86 odsto učenika krenulo u školu koja je bila među prve tri želje – rekao je Kostić. – Ne očekujem da će veliki broj predavača ostati 100 odsto bez norme, a ako ih bude, to će biti rešeno zapošljavanjem na mesta kolega koji odlaze u penziju.

Evidencije dobijamo od školskih uprava, a sa današnjim danom imamo oko 160-170 nastavnika koji nemaju normu. Tačan broj biće poznat za desetak dana, kada budu završena raspoređivanja.

On je podsetio da je situacija sa „tehnološkim viškom“ popravljena zahvaljujući zakonskoj izmeni kojom je omogućeno da odeljenja imaju do 30 učenika, pa mogu da se podele na dva ako ima makar i jedan učenik više od tog broja.

Manji broj upisanih đaka i poništena mala matura dovele su srednje škole, naročito tehničke i zanatske, u situaciju da imaju odeljenja sa po svega nekoliko đaka. Kako zakon zabranjuje odeljenja sa manje od 15 učenika, većina škola je matirana i pre prvog zvona.

– Direktori škola se snalaze i pokušavaju da spoje nekoliko odeljenja, bez obzira na to što je reč o različitim obrazovnim profilima – kaže za „Novosti“ Milorad Antić iz Foruma srednjih stručnih škola.

– Prvog dana škole zabeležili smo i da je određeni broj đaka zbog toga napušta već upisane škole i šansu traži u onima gde su kapaciteti popunjeni.

Zajedno sa ulaskom đaka u klupe u ponedeljak su stupili na snagu i novi propisi koje je doneo set prosvetnih zakona. Najvažnija novina tiče se novog režima penzionisanja nastavnika, ali i uvođenja besplatne đačke užine tj. o trošku lokalne samouprave. Bolji tretman će imati i deca sa posebnim potrebama kojima će pomagati i nastavnici iz specijalnih škola.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u