У СРБИЈУ СЕ ВРАЋАЈУ МАСКЕ НА ЛИЦЕ?!

У СРБИЈУ СЕ ВРАЋАЈУ МАСКЕ НА ЛИЦЕ?!

19 септембра 2023

Радна група Министарства здравља изнела је мишљење да је неопходно обавезно ношење заштитних маски у свим здравственим установама.

Радна група Министарства здравља за поступање у условима пандемије ковида 19 данас је на седници у Институту за јавно здравље Србије “Др Милан Јовановић Батут“ донела препоруке за поступање на нивоу примарне здравствене заштите, болничких установа, као и у вези са ношењем маски у здравственим установама и вакцинацијом.На нивоу примарне здравствене заштите указано је на значај тестирања пацијената са знацима и симптомима акутне респираторне инфекције, првенствено и нарочито оних који имају факторе ризика за развој тешке клиничке слике, саопштено је из Батута.

Донета је и одлука о обавезном тестирању на ковид 19 свих запослених у здравственим установама, уколико имају симптоме акутне респираторне инфекције и њиховој обавезној контроли и тестирању након прележане инфекције.

Обавезно је тестирање контаката са ковид позитивним лицима у здравственим установама, у складу са важећим Стручно-методолошким упутством за поступање у условима пандемије ковид 19.

На нивоу болничких установа одлучено је да тестирање пацијената као услов за хоспитализацију остаје и даље исти, у складу са важећим Стручно-методолошким упутством за поступање у условима пандемије ковида 19.

Неопходно је тестирање за пријем на хематолошка и онколошка одељења, као и одељења геријатрије и одељења на којима се лече пацијенти са примарним и тешким имунодефицијенцијама.

Неопходно је тестирати све пацијенте који имају симптоме и знаке акутне респираторне инфекције, у тренутку пријема на болничко лечење.

Забрана посета у болницама је у надлежности Kомисија за превенцију болничких инфекција, сваке здравствене установе.

Kомисије за превенцију болничких инфекција у здравственим установама су дужне да у наредних седам дана изврше процену епидемиолошке ситуације у својој установи, да дају предлог мера, као и да надаље редовно, континуирано прате епидемиолошку ситуацију у здравственој установи у сарадњи са територијално надлежним институтом или заводом за јавно здравље, а у складу са важећим Стручно-методолошким упутством за поступање у условима пандемије ковида 19.

Радна група је заузела став да је неопходно обавезно ношење заштитних маски у свим здравственим установама.

У погледу болничких капацитета за смештај хоспитализованих пацијената оболелих од ковида 19, радна група је става да за сада није неопходно додатно проширење капацитета, наводи се у саопштењу.

Пратиће се епидемиолошка ситуација и у складу са тим ће Радна група благовремено реаговати и дати смернице за увођење неопходних промена.

Kада је реч о вакцинацији, наводи се да се вакцинација против ковида 19 спроводи у складу са препорукама Стручног комитета за имунизацију, а у складу са Стручно-методолошким упутством Института за јавно здравље Србије.

Наглашен је значај вакцинације против ковида 19 и сезонске вакцинације против грипа (које се могу апликовати истовремено или у било ком временском размаку), с обзиром на предстојећу сезону респираторних инфекција, додаје се у саопштењу.

KOMENTARI8 коментара

 1. Udo von Scheisseman says:

  ...ako ste budale vratite ih

 2. Beli Orao says:

  Која идиотија, вучић опет хоће да народ затвори , да курва опет мешетари по Србији!

 3. michael pan says:

  Ovi ludaci ili nista ne citaju pa da vide da je COVID predstava za budale ili nemaju mozak.

 4. Ficko says:

  Radna grupa je grupa prodanih duša. Šta drugo reći posle toliko dokaza i studija da su maske beskorisne, čak i štetne. Da li to oni testiraju narod koliko je spreman na poslušnost?

 5. milorad5 says:

  opet maske na uši...gradjanska neposlušnost je prvo upozorenje budalama...

 6. Mačji kašalj says:

  Покушајте! Сад вас спремно чекамо!

 7. Paja says:

  Povratak Džedja, tj, Kona !!! Oću Kisićku i ostale propagatore besmisla ! Sram vas bre bilo za vakcine za koje ste rekli da su nepouzdane i maske koje ništa ne koriste !!! Borba za pravdu i istinu, inače nam se crno piše od ovih poslušnika !

 8. Brane says:

  Mozda su maske u zdravstvenim ustanovama i u redu. Ali iste nositi okolo naokolo zaista nemaju smisla. Znamo da nikakav efekat nemaju. E, sada zasto onda i u ZU? Pa iz razloga nekakve zastite...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u