У СРБИЈУ СЕ ВРАЋАЈУ МАСКЕ НА ЛИЦЕ?!

U SRBIJU SE VRAĆAJU MASKE NA LICE?!

19 septembra 2023

Radna grupa Ministarstva zdravlja iznela je mišljenje da je neophodno obavezno nošenje zaštitnih maski u svim zdravstvenim ustanovama.

Radna grupa Ministarstva zdravlja za postupanje u uslovima pandemije kovida 19 danas je na sednici u Institutu za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut“ donela preporuke za postupanje na nivou primarne zdravstvene zaštite, bolničkih ustanova, kao i u vezi sa nošenjem maski u zdravstvenim ustanovama i vakcinacijom.Na nivou primarne zdravstvene zaštite ukazano je na značaj testiranja pacijenata sa znacima i simptomima akutne respiratorne infekcije, prvenstveno i naročito onih koji imaju faktore rizika za razvoj teške kliničke slike, saopšteno je iz Batuta.

Doneta je i odluka o obaveznom testiranju na kovid 19 svih zaposlenih u zdravstvenim ustanovama, ukoliko imaju simptome akutne respiratorne infekcije i njihovoj obaveznoj kontroli i testiranju nakon preležane infekcije.

Obavezno je testiranje kontakata sa kovid pozitivnim licima u zdravstvenim ustanovama, u skladu sa važećim Stručno-metodološkim uputstvom za postupanje u uslovima pandemije kovid 19.

Na nivou bolničkih ustanova odlučeno je da testiranje pacijenata kao uslov za hospitalizaciju ostaje i dalje isti, u skladu sa važećim Stručno-metodološkim uputstvom za postupanje u uslovima pandemije kovida 19.

Neophodno je testiranje za prijem na hematološka i onkološka odeljenja, kao i odeljenja gerijatrije i odeljenja na kojima se leče pacijenti sa primarnim i teškim imunodeficijencijama.

Neophodno je testirati sve pacijente koji imaju simptome i znake akutne respiratorne infekcije, u trenutku prijema na bolničko lečenje.

Zabrana poseta u bolnicama je u nadležnosti Komisija za prevenciju bolničkih infekcija, svake zdravstvene ustanove.

Komisije za prevenciju bolničkih infekcija u zdravstvenim ustanovama su dužne da u narednih sedam dana izvrše procenu epidemiološke situacije u svojoj ustanovi, da daju predlog mera, kao i da nadalje redovno, kontinuirano prate epidemiološku situaciju u zdravstvenoj ustanovi u saradnji sa teritorijalno nadležnim institutom ili zavodom za javno zdravlje, a u skladu sa važećim Stručno-metodološkim uputstvom za postupanje u uslovima pandemije kovida 19.

Radna grupa je zauzela stav da je neophodno obavezno nošenje zaštitnih maski u svim zdravstvenim ustanovama.

U pogledu bolničkih kapaciteta za smeštaj hospitalizovanih pacijenata obolelih od kovida 19, radna grupa je stava da za sada nije neophodno dodatno proširenje kapaciteta, navodi se u saopštenju.

Pratiće se epidemiološka situacija i u skladu sa tim će Radna grupa blagovremeno reagovati i dati smernice za uvođenje neophodnih promena.

Kada je reč o vakcinaciji, navodi se da se vakcinacija protiv kovida 19 sprovodi u skladu sa preporukama Stručnog komiteta za imunizaciju, a u skladu sa Stručno-metodološkim uputstvom Instituta za javno zdravlje Srbije.

Naglašen je značaj vakcinacije protiv kovida 19 i sezonske vakcinacije protiv gripa (koje se mogu aplikovati istovremeno ili u bilo kom vremenskom razmaku), s obzirom na predstojeću sezonu respiratornih infekcija, dodaje se u saopštenju.

KOMENTARI8 komentara

 1. Udo von Scheisseman says:

  ...ako ste budale vratite ih

 2. Beli Orao says:

  Koja idiotija, vučić opet hoće da narod zatvori , da kurva opet mešetari po Srbiji!

 3. michael pan says:

  Ovi ludaci ili nista ne citaju pa da vide da je COVID predstava za budale ili nemaju mozak.

 4. Ficko says:

  Radna grupa je grupa prodanih duša. Šta drugo reći posle toliko dokaza i studija da su maske beskorisne, čak i štetne. Da li to oni testiraju narod koliko je spreman na poslušnost?

 5. milorad5 says:

  opet maske na uši...gradjanska neposlušnost je prvo upozorenje budalama...

 6. Mačji kašalj says:

  Pokušajte! Sad vas spremno čekamo!

 7. Paja says:

  Povratak Džedja, tj, Kona !!! Oću Kisićku i ostale propagatore besmisla ! Sram vas bre bilo za vakcine za koje ste rekli da su nepouzdane i maske koje ništa ne koriste !!! Borba za pravdu i istinu, inače nam se crno piše od ovih poslušnika !

 8. Brane says:

  Mozda su maske u zdravstvenim ustanovama i u redu. Ali iste nositi okolo naokolo zaista nemaju smisla. Znamo da nikakav efekat nemaju. E, sada zasto onda i u ZU? Pa iz razloga nekakve zastite...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *