У Србију стиже вакцина против рака плућа

U Srbiju stiže vakcina protiv raka pluća

27 septembra 2015

cimavax 5656Kubanska vakcina protiv raka pluća “cimavaks” nabavljena je za prvih 30 pacijenata i uskoro će početi da se primenjuje u Srbiji, saznaje “Blic”.

Reč je o prvih 1.680 jedinica ove terapije, koje će za naše pacijente biti besplatne. Dogovoreno je da se tretman cepivom sprovodi u tri bolnice: u Klinici za pulmologiju KC Srbije, KBC Bežanijska kosa i Institutu za onkologiju u Kamenici, saznajemo u Ministarstvu zdravlja.

Ugovor će, kako nam je rečeno, biti potpisan naredne nedelje, jer su se kubanska i srpska strana saglasile oko svih detalja saradnje, koja je najavljena prilikom posete predsednika Srbije Tomislava Nikolića ovoj zemlji.

Prvi u Evropi

Detalje je s kubanskim kolegama utanačila delegacija Ministarstva zdravlja.
Ugovorene količine biće dovoljne za kompletan tretman terapije na godišnjem nivou za prvih 30 pacijenata, za koje se dodatnom dijagnostikom utvrdi da mogu da budu podvrgnuti tretmanu.

Time je obezbeđena primena ovog leka, koji je dao dobre rezultate kod više od 3.500 pacijenata na Kubi. Srbija je prva zemlja u Evropi gde se primenjuje “cimavaks”.

Vakcina je trenutno u Agenciji za lekove i medicinska sredstva, gde bi trebalo da prođe procedure kako bi bila registrovana u Srbiji.

„Do registracije, kako pacijenti ne bi gubili vreme, u početku ćemo je davati u okviru kliničke studije. Oformljena je i komisija, koja trenutno radi na tome kako će studija izgledati“, objašnjava dr Zafir Murtezani, internista onkolog u KBC Bežanijska kosa i lekar koji će raditi na ovoj vakcini.

Nije čudesni lek

Stručnjaci smatraju da je dobro što u zemlju stiže vakcina koja je potencijalno efikasna, ali, nažalost, ne za sve pacijente.

Dr Murtezani objašnjava da vakcina nije čudotvorni lek koji će uništiti karcinom. Ona može da uspori ili spreči rast malignih ćelija i njihovo umnožavanje i malignitet prevede u hronično stanje.

„Vakcina se daje u trećem i četvrtom stadijumu bolesti, ali je efikasna samo ako tumorske ćelije imaju receptor za vezivanje epidermalnog faktora rasta i ako je on povećan u cirkulaciji pacijenta. Davaće se samo pacijentima koji su već primali hemioterapiju i kod kojih je ova terapija dala nekog efekta“, navodi Murtezani.

Sonja Todorović / Blic

KOMENTARIJedan komentar

  1. Goran says:

    Cim na ovo ne reagira cika Semova Big Pharma , onda je 100% corak !!! Kao uostalom i sve ,,,,,,ali doslovno sve vakcine !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *