У СРБИЈУ стижу МИГ-ови из БЕЛОРУСИЈЕ

U SRBIJU stižu MIG-ovi iz BELORUSIJE

12 januara 2021

Četiri avioni „mig-29“ koje je Vojska Srbije dobila na poklon od Belorusije, biće isporučeni u narednih nekoliko nedelja, potvrđeno je Sputnjiku.

Avioni se nalaze u Belorusiji na modernizaciji, a posao remonta koji radi beloruski 558. vazduhoplovni zavod posle skoro dve godine se privodi kraju. U toku su i pripreme za transport i primopredaju.Isporukom ovih aviona srpsko Ratno vazduhoplovstvo do proleća kompletiraće eskadrilu od ukupno 14 „migova 29“.

„Migovi“ koji će zaokružiti srpsku lovačku avijaciju dobijeni su kao donacija Belorusije, a njihova modernizacija i remont urađena je po istom modelu po kom je iz Rusije prethodno stiglo šest letelica ovog tipa.

Remontni zavod u Baranoviču, kome je poveren ovaj posao, smatra se jednom od najboljih ustanova na svetu za avione porodice „mig“. Plan je da Belorusi četiri „dvadesetdevetke“ isporuče na tehničkom nivou 9.13, što odgovara avionima ovog tipa koji su već u Srbiji.

Istovremeno sa finalom rada na beloruskim avionima počela je treća faza modernizacije letelica istog tipa koje su već u sastavu Ratnog vazduhoplovstva. Reč je o njihovom tehnološkom napređenju, ali i nabavci savremenog naoružanja. Okončanjem ovog posla Srbija će posle duže vremena dobiti eskadrilu nove generacije, spremnu za zaštitu vazdušnog prostora, ali i sadejstvo sa snagama na zemlji.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *