У СРБИЈУ СТИЖУ ВЕЛИКЕ КОЛИЧИНЕ РУСКЕ ВАКЦИНЕ

U SRBIJU STIŽU VELIKE KOLIČINE RUSKE VAKCINE

5 januara 2021

Do kraja januara očekujemo velike količine vakcine Sputnjik Ve (Sputnik V), a plan Nacionalnog koordinacionog tima za imunizaciju je da se do kraja ove sedmice vakciniše 2.500 ljudi u gerontološkim centrima i oko 8.500 zdravstvenih radnika, potvrdio je za Sputnjik državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek.

Tačna količina doza vakcine Sputnjik Ve (Sputnik V) spada u nadležnost Vlade Srbije, ali Đerlek tvrdi da će pristići velike količine ruske vakcine do kraja meseca.Vakcinacija će se obavljati svakoga dana, osim na Božić, a danas počinje za zdravstvene radnike i to od jedinica intenzivne nege, zatim prijemno-trijažnih centara, kovid bolnica.

„Tokom vakcinacije narednih dana bićemo prisutni na više od 30 lokacija širom Srbije, uključujući sve kliničke centre, kliničko-bolničke centre, opšte bolnice i na više od 110 punktova“, najavio je Đerlek sinoć na RTS.

Naveo je da je Srbija juče dobila 19.500 Fajzer-Biontek vakcina, da imamo 2.400 vakcina Sputnjik Ve i da će sve one biti utrošene do kraja nedelje, a da se od ponedeljka očekuje novi kontigent Fajzer- Biontek vakcine.

„Tokom ovog meseca trebalo bi da dobijemo oko 80.000 Fajzerovih vakcina, u februaru još oko 200.000, a do kraja januara dobićemo i velike količine Sputnjikove i kineske vakcine“, naveo je Đerlek.

Dodao je da će se raditi na tome da se tempo vakcinacije pojačava iz nedelje u nedelju, kako bi bilo vakcinisano što više ljudi.

On je rekao da je interesovanje građana za vakcinaciju veliko, što pokazuje da postoji veoma razvijena svest o tome da je vakcinacija najbolji način da se izborimo sa korona virusom.

KOMENTARI2 komentara

  1. Ramonda Serbika says:

    Fajzerovom vakcinom - pametni srBi NEĆE vakcinisati ni kokoške.

  2. sasulja says:

    Pitanje za doticnog doktora,zasto se fajzerove vakcine moraju cuvati na temp. od -70 do -80 stepeni celziusovih?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *