У СРЦЕ ШУМАДИЈЕ у октобру стиже 1.000 НАТО ВОЈНИКА

U SRCE ŠUMADIJE u oktobru stiže 1.000 NATO VOJNIKA

21 septembra 2018

U jeku zabrinutosti Zapada o bliskim vojnim i drugim vezama Srbije sa Rusijom, Srbija će u periodu od 8. do 11. oktobra biti domaćin vežbe „Srbija 2018“ koju će održati NATO Evroatlanski centar za koordinaciju aktivnosti u pružanju hitnog odgovora i Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije.

– Cilj vežbe je poboljšanje saradnje u međunarodnim operacijama odziva na katastrofe – navodi se na zvaničnoj stranici NATO, dodajući da će vežba simulirati različite situacije.Operacije uključuju pretragu i spasavanje, medicinske i paramedicinske timove, hemijsku biološku radiološku nuklearnu zaštitu, kao i timove za dekontaminaciju i timove za spasavanje vode, dodaju.

Uporedo sa pripremom za taktičko-pokaznu vežbu u okolini Mladenovca, na kojoj će svoje predstavnike imati 30 zemalja sa oko hiljadu učesnika, u fokusu se našao i novi vojni dogovor između Srbije i Kine.

Zamenik ministra odbrane Nenad Miloradović izjavio je 18. septembra srpskoj agenciji Tanjug da je Srbija pristala da kupi sofisticirano oružje i vojnu tehnologiju iz Kine „što skoro nijedna zemlja u svom okruženju nema“.

Rekao je da će novi borbeni dronovi imati sposobnost da izviđaju, otkriju mete po danu i noću, kao i mogućnost pucanja lasersko vođenih bombi i raketa, a dogovoreni sporazum će uključiti i industrijsku saradnju i transfer tehnologije.

Vojska Srbije je nedavno prikazala MIG avione koje je ranije dobijala kao donaciju iz Rusije. Međutim, Ministarstvo odbrane je moralo da troši milione na njihovu modernizaciju.

U aprilu je ruska agencija Tass objavila da su se Srbija i Rusija dogovorile o kupovini novog oružja u Srbiji, uključujući transportne helikoptere Mi-17, T-72 tenkove, BMP-2 i pešadijska borbena vozila.

Srbija je takođe obavila vojne poslove sa Belorusijom ove godine.

Tadašnji ministar odbrane Zoran Đorđević, u poseti Belorusiji, je 29. januara 2017. rekao da je Belorusija voljna da donira osam MIG 29 aviona, kao i ruski projektile raketne sisteme. Srpski mediji izvestili su u aprilu da će se letovi očekivati ove godine.

Srpski vojni eksperti smatraju da je vojna nadogradnja deo pokušaja vlade da pokaže prorusko stanovništvo u velikoj meri da Srbija produbljuje svoje veze sa svojim starim saveznikom, Moskvom.

Cilj oktobarske NATO vežbe u međuvremenu odgovara zvaničnoj nameni kontroverznog ruskog humanitarnog centra u južnom srpskom gradu Nišu.

Centar insistira da postoji samo da bi se obezbedili „hitni humanitarni odgovori, pomoć sprečili prirodne katastrofe i adresirali tehnološke nesreće i eliminisali njihove posledice“.

Iako je Srbija čvrsto pri stavu o vojnoj neutralnosti, sa NATO Alijansom je povezana kroz program Alijanse Partnerstvo za mir.

U martu 2015. godine zaključen je Individualni akcioni plan o partnerstvu sa NATO-om, što se smatra najvišim nivoom za zemlju koja nije članica.

Međutim, prema istraživanjima javnog mnjenja većina Srba se protivi pristupanju zemlje NATO, čemu je u velikoj meri doprinela agresija 1999. godine koju je savez pokrenuo vazdušnim udarima na SR Jugoslaviju.

Tokom 78 dana bombardovanja, Srbija je bila prisiljena da se povuče sa Kosova, koje je potom stavljeno pod međunarodnu administraciju i proglasilo nezavisnost 2008. godine.

KOMENTARI5 komentara

 1. Neko says:

  Kada dodju odvesti ih na sva mesta koja su gadjana sa municijom sa osiromasenim uranijumom pa neka vezbaju sve dok ne izvade i zadnje parce municije i ne ociste i zadnju lopatu zagadjenog zemljista...

  • Dane Radakovic says:

   nema odvas srbijanaca nista u SRBIJI Vi Ste presli u jugoslovene pogazili , ste svoju naciju i pljunili u lice vasam Srbskom Dedu koji je branijo srbiju crvene titine ustase u beogradu vode srbiju i srbe u ustase i u unju ustasku srbi su lud narod

 2. Neko says:

  I sve to bez zastitne opreme jer po njihovim recima nije uopste opasno.

 3. živoder iz Oseka i Ovčare says:

  ovo im je zadnji put, uskoro je Srbija u ODKB-u.

 4. Deda Micko says:

  Ko bi rekao, a rusofili veruju da ce doci ruske trupe.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *