U srednjem veku crkva je sklapala gej brakove

U srednjem veku crkva je sklapala gej brakove

9 avgusta 2013

sergije i bahus4Crkva nije uvek bila protiv gej braka, tvrdi jedan američki istoričar, navodeći brojne primere crkvenog venčanja dvojice muškaraca u srednjovekovnoj Evropi.

Kada se spominje brak, posebno hrišćanski brak, obično se misli na zajednicu muškarca i žene.

Američki istoričar Džon Bosvel u svojoj knjizi „Same Sex Unions in Premodern Europe“ (Istopolne zajednice u antičkoj i srednjovekovnoj Evropi), međutim, otkriva da je crkva u srednjem veku prihvatala i tolerisala homoseksualnost, pa čak i venčavala homoseksualce.

Ako je verovati Bosvelu, grčki pravoslavci su u X i XI veku zvanično blagosiljali „istopolne zajednice“, što danas pravoslavna crkva oštro demantuje, pominjujući izraz „bratimljenje“.

Američki istoričar se posebno poziva na ikonu donetu sa Sinaja, koja se danas nalazi u muzeju umetnosti u Kijevu, a koja prikazuje obred „sklapanja braka“ između dvojice svetaca iz IV veka, Svetog Sergeja i Svetog Bahusa. Na ikoni je prikazan i Isus Hrist po svemu sudeći kao „pronubus“, ili „stari svat“.

Bosvel ističe da su takve zajednice blagosiljane širom Evrope sve do modernog doba.

Prema pisanju francuskog nedeljnika „Nuvel opservater“, u Francuskoj su postojali tzv. ugovori o bratimljenju, kojim su dva muškarca zasnivali zajednicu, obećavajući jedan drugom da će zajedno deliti „hleb, vino i buđelar“.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *