U STRAHU SU VELIKE OČI: Baltičke zemlje se spremaju za eventualni napad Rusije

U STRAHU SU VELIKE OČI: Baltičke zemlje se spremaju za eventualni napad Rusije

20 novembra 2014

76857104546cfb690a44d920388426_origMinistar odbrane Letonije Raimonds Vejonis naveo je da je ta država spremna da reaguje ukoliko se Rusija odluči na invaziju.

“Imamo specijalni plan akcije. Radimo zajedno sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, naše snage su uvežbane za više scenarija, ali, takođe, neophodna nam je bolja saradnja sa državama u okruženju, kao i sa saveznicima iz NATO“, naveo je Vejonis.

Ovog meseca je ruski ratni brod ušao u zonu koja je pod ekskluzivnom kontrolom Letonije, devet nautičkih milja od državnih teritorijalnih voda, ali to nije ništa novo, pošto je to do sada učinjeno 50 puta, navode iz letonskog Ministarstva odbrane.

Strah od napada ruske vojske imaju i Estonci.

“Ne moslimo da se istorija završila pre dve decenije, rat u Gruziji 2008. godine je poziv za buđenje, ali je veći deo Evrope odlučio da pritisne dugme za odlaganje alarma. Ovo su klimatske promene, ne samo loše vreme“, rekao je zvaničnik Ministarstva odbrane Estonije Sven Sakov.

On je naveo j da je Estonija zatražila od NATO da rasporedi stalne snage na njenim granicama, dok i sama Estonija povećava brojnost svoje vojske. Trenutno u povremenoj službi radi 14.545 Estonaca.

Problem sa ove dve baltičke države je i to što četvrtine njihovog stanovništva čine etnički Rusi.

“Ko želi da započne rat protiv SAD? To bi Rusija uradila da krene na Letoniju. Putin nije toliko glup“, navodi Vejonis, čime na neki način stavlja do znanja da postoji veoma mala mogućnost ruskog vojnog angažovanja na Baltiku.

KOMENTARI3 komentara

  1. miki+ says:

    Radi prave istine, rat je SAD-NATO objavio Rusiji? I to nedemokratskim odnosom prema ruskom stanovništvu u tim ne autohtonim pribaltičkim državama, nepriznavanjem jednakosti u istim ili jednakim pravnim normama, a nastalih u nezakonitom raspadu ili raspuštanju zajedničke države po veštački skrojenim granicama republika, a koje same nisu sačinjavale isključivo autohtono stanovništvo tih tako nastalih državica. Sav problem nastaje u njihovom pokušaju da onemoguće pravilno ili prirodno organizovanje države po etničkom i istorijski pravnom medelu, već im je namera prisvajanja tuđeg. Iz toga proizlazi jedino logično objašnjenje, da, ni one same nisu demokratske već diktatorske kad polažu račun navodnoj demokratiji Zapada tj. SAD-NATO-u preko njihovih institucionalno postavljenih agenata iz redova domaćeg stanovništva, a ko zna možda i ne, još iz vremena SSSR-a, pa otuda i strah i tobože opasnost od povratka na staro. pri tome ne vide da su isti ti koji znaju bili i onda i sad na istim pozicijama moći i vlasti, ali "oplemenjeni" konzumerizmom Zapada. Nažalost na njihovu ili svoju štetu,jer su okupirani stranom vojnom silom pripadanjem NATO-u. Oni su tu ne da šire u pojmovnom smislu pravu demokratiju već svoju poslušničku, radi ostvarivanja njihovih, NATO instrimentalizovanih, geostrateški globalnih interesa privatnog nadnacionalnog kapitala (jer sve se mora privatizovati i s time ukinuti interes siromašnog naroda i njihovih suvereniteta kroz svoju državnost ili kroz pravo i slobodnu volju naroda).

  2. bruno says:

    Idioti.Kao i ovi što vode moj hrvatski narod u propast.Bože čuva Ruse iPutina!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *