У СУДАНУ ИЗВРШЕН војни пуч

U SUDANU IZVRŠEN vojni puč

11 aprila 2019

Sudanska vojska odlučila je da svrgne predsednika Bašira i otpusti vladu, prenosi portal „El Hadat“, pozivajući se na izvore.

Libanska televizija „Majadin“ saopštila je, pozivajući se na izvore, da su Oružane snage Sudana odlučile da svrgnu predsednika Bašira sa svih položaja i raspuste vladu.Novine „Hadat“ takođe su potvrdile ostavku Omara Bašira.

Agencija Rojters je pozivajući se na državnu televiziju prenela da će sudanska armija uskoro dati važno saopštenje.

Televizija navodi da će vojska saopštiti o stvaranju vojnog saveta koji će upravljati državom tokom prelaznog perioda. Takođe se dodaje da bi taj period mogao da traje godinu dana.

Sudanski list „Sudan tribjun“ izveštava da je u Hartumu održana vanredna sednica Generalštaba Oružanih snaga zemlje bez učešća predsednika Bašira. Prema pisanju lista, vojska takođe kontroliše državnu televiziju: na televiziji se emituju „vojni marševi“, a vojska obećava da će uskoro dati „važno saopštenje“.

„Sudanska vojska odlučila je da svrgne Omara Bašira sa svih njegovih funkcija, kao i zamenike i pomoćnike i smeni vladu“, saopštila je televizija.

Prema njegovim informacijama, na ulicama Hartuma povećano je prisustvo vojske.

U Sudanu već oko četiri meseca traju narodni protesti koji su počeli sa zahtevom za snižavanjem cena hleba, ali su se postepeno pretvorili u slogane za smenu političkog režima Omara Bašira, koji je na vlasti u Sudanu 30 godina. Za to vreme, kako navodi opozicija i aktivisti za ljudska prava, ubijeno je oko 60 demonstranata, stotine je povređeno, a nekoliko hiljada je uhapšeno.

Prošlog vikenda hiljade demonstranata izašlo je na ulice Hartuma i drugih gradova kako bi zahtevali ostavku predsednika. demonstranti su došli do zgrade Generalštaba vojske u Hartumu, kako bi pozvali vojsku da „stane na stranu naroda i iznudi ostavku predsednika“. U nekim delovima grada počela je razmena vatre između demonstranata koje su podržali pojedinic vojnici i snaga bezbednosti.

Uskoro opširnije…

KOMENTARI3 komentara

 1. samostalan says:

  Ucite Srbi kako se to radi, dovoljno je pola sata organizovane akcije. A onda nacionalizacija imovine svih lopina koje su nas pljackale 30 godina.

  • Zoran says:

   Vec ste nacionalizovali(to jest oteli), p aste upsopastili sve. Ocete opet?

   • samostalan says:

    Deckonja, bice da ne znas sta govoris. Koliko vidim, moraces opet da glasas za Vucica.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *