U Švedskoj nemiri – zdravo!

U Švedskoj nemiri – zdravo!

29 maja 2013

boristhPiše: Boris Knežević

Definitivno je ovaj svet otišao dođavola! Ako nas nije iznenadila recesija i teška kriza u većini zemalja koje se ubrajaju u „razvijeni svet“, ako smo već oguglali na vesti o bombaškim napadima na Bliskom istoku i ratovima koje Amerikanci vode protiv onih koji im naftu ne žele prodati za džabe, čak ni oni najokoreliji pesimisti nisu očekivali da će dočekati socijalne nemire u Švedskoj.

Rušilačka pobuna mladih iz stokholmskih predgrađa sve je ostavila bez teksta. Posebno ljude sa ovih prostora koji su, i pre izbijanja poslednjeg rata, u Švedskoj videli obećani raj i zemlju u kojoj gladan i bez posla ostaje samo onaj ko je lud ili koji neće ništa da radi. Koliko su Švedska i standard njenih građana izgledali nestvarno, makar iz ove naše balkanske perspektive, potvrđuje i to što su čak i oni ludi, koji nisu želeli da „arbajtuju“, u Švedskoj živeli k’o bubreg u loju, uživajući brojne beneficije iz socijalnih programa koje je sređena država obezbeđivala za ovakve beznadežne slučajeve.

Mitova o Švedskoj, a bogami i Šveđankama, mogli smo se naslušati od svakog gastarbajtera koji je imao sreću da se dočepa obećane zemlje. U svetlu svega pomenutog, smešno i patetično delovale su nam priče onih koji su se početkom devedesetih, bežeći od rata, odselili u Švedsku, a zatim ispuštali nostalgične vapaje za zemljom iz koje nije pobegao samo onaj ko nije mogao.

A onda, bukvalno preko noći, sve se okrenulo naglavačke!

Predgrađa Stokholma, koja po uređenosti izgledaju kao Diznilend u poređenju sa centrima naših gradova, već sedam dana nalaze se pod opsadom armije mladih imigranata koji, verovali ili ne, protestuju zbog toga što stopa nezaposlenosti u Husbiju (tako se zove kvart u kojem živi najviše useljenika) iznosi čak osam odsto!? Zaprepašćenim stranim reporterima, koji se nisu mogli čudom načuditi zašto bi se neko bunio u zemlji u kojoj je stopa nezaposlenosti, čak i u najsiromašnijim predgrađima, nekoliko puta manja nego u Francuskoj ili Engleskoj, da ne pominjemo Španiju, Grčku i Portugaliju, jedan od vođa protesta objasnio je da je tačno da švedski socijalni sistem predstavlja primer ostatku sveta. Međutim, ogorčeni mladac dodade da „ljudi ne vole da zavise od socijalne pomoći“. I kraj priče.

Pošto je besmisleno povlačiti paralele između Švedske i BiH, još je besmislenije praviti bilo kakvo poređenje našeg i njihovog mentaliteta. Šta je za nas nekih 46 odsto nezaposlenih, a od socijalne pomoći možeš jedino kupiti štrik da se obesiš? Dakle, u Švedskoj nemiri – zdravo!

(Pressrs.ba – Banja Luka)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *