У The New York Times СЕ ПОЈАВИО ТЕКСТ КАКО АМЕРИКА ДА ЗАВЛАДА СВЕТОМ

U The New York Times SE POJAVIO TEKST KAKO AMERIKA DA ZAVLADA SVETOM

2 februara 2021

Autor: Dmitrij KOSIREV

AMERICI je potrebna nova doktrina spoljne politike, a neki je već predlažu.

Ne mnogo poznati kolumnista The New York Times Bret Stevens predložio je državnom sekretaru Entoni Blinkenu da disidente u drugim zemljama učini okosnicom cele američke spoljne politike. Naročito protiv režima koji su suviše moćni da bi bili srušeni vojnim sredstvima.Naivno je čekati – uveren je Stivens – da „reformatori“ donesu prosperitet takvim zemljama i tako ih naprave istinskim proameričkim demokratijama.

A ako je tako, onda se svi sporazumi sa svim Rusijama, Kinama, Iranima i drugima moraju postizati pod jednim uslovom – da oslobode svoje disidente. Da, čak i ako su sami sporazumi korisni Americi.

Odmah sledi lista disidenata iz različitih zemalja koja počinje, naravno, sa Aleksejnjm Navaljnim.

Za spiskom sledi ono što je kod Stivensa je najbolje: odgovor na pitanje – šta će Americi takva doktrina.

Jer, njegov odgovor je: ako to obezbedimo, disidenti će doći na vlast u svojim zemljama, svrgavajući sve režime koji su nesimpatični Americi. Tako će cilj biti postignut.

Ova doktrina je dobra po svojoj iskrenosti. Ali, u čemu se ona razlikuje od neobjavljene spoljnopolitičke doktrine koje se držala vlast Donalda Trampa.

Tramp možda i jesu odstranili od Tvitera i Fejsbuka, ali Majkla Pompea nisu. On je poslednjih dana u Stejt departmanu napisao 30 tvitova samo o Kini!

To je pravo malo političko zaveštanje u kojem se naglašava da su Kinezi zlonamerno „pustili virus u svet“, objašnjava da se loše ponašaju i Južnom Kineskom moru.

Ali, vratimo se pokušaju totalne demonizacije ogromne nacije.

Pod Trampom su republikanci pokušali da stvore sliku totalitarne komunističke države – ugnjetavača Kineza i pretnje celom svetu.

Dakle: zašto to ne slediti?

Poslednje dane Pompea u Stejt departmanu obeležilo je injegovo otkazivanje putovanja u Evropu, a mrski Kinezi nabacuju da Evropljani naprosto nisu želeli da vide Pompea.

Trampova diplomatija najviše je radila na tome da Evropu udalji od Kine: počev od napuštanja kineskih 5G tehnologija do opšteg smanjenja saradnje između EU i Kine.

Nije prošlo. EU i Kina su 30. decembra, nakon dugih pregovora, potpisale sporazum o budućim investicijama.

A upravo je objavljeno da je trgovina između EU i Kine u teškoj 2020. godini premašila 620 milijardi dolara (rast od 4,7% tokom godine), što je Kinu učinilo prvim trgovinskim partnerom Evropske unije!

Kina je 2020-te ostvarila 2,3 odsto ekonomskog rasta. U epidemijom devastiranom svetu. A neko je hteo da uništi Kinu …

Ovo nije tek neuspeh Trampove spoljne politike, već – užasan neuspeh.Što treba ispitati da bi se naučile lekcije za buduće generacije.

Ideja Trampove administracije nije bila sasvim nerazumna – američke industrije, koje su otišle u Kinu, moraju vratiti ako Sjedinjene Države žele da prežive.

Tezu „Kinezi su užas i sa njima se ne može imati posla“ koristila je američka diplomatija u svim pravcima, ali je bila namenjena prvenstveno zapadnim državama. Sa porukom: nikakvi poslovi sa diktaturom.

U Sjedinjenim Državama i drugim zapadnim zemaljama – zbog uticaja Trampove vladavine – već formirala ili počela da se formira ideologija modernog konzervativizma (patriotizam i primat nacionalne kulture i vrednosti, lični suverenitet itd.).

Nasuprot bezumnoj levičarskoj ideji razaranja društava.

Sa Trampom ili bez njega, ova kristalizacija ideja daje Zapadu šansu za opstanak i zasluži poštovanje drugih civilizacija.

Da li se ono što je bilo pod Trampom preterano razlikuje od „oslanjanja na disidente“?

Generalno gledano: ne!

Obe doktrine su – doktrine laži i mržnje usmerene na uništavanje društava i država koje nisu po volji SAD.

(Fakti)

KOMENTARI6 komentara

 1. Rista says:

  Koliko sam ja čuo, Amerika već vlada svetom a ovo je samo nadgradnja svetskog društva...u Svetu. Kao ona klasična nadgradnja pa to su kao bijoskopi, fuzbal, slobodno crtanje, pevanje i poznavanje prirode. Sada bi verovatno malo da porade na doradi. Na primer, čuo sam da su detaljno izrađeni ne samo planovi, nego je stvorena i osnova za sveopšte i napredno uređenje "Jedna Zemlja, jedan narod" i da će u svim državama zavladati napredni, demokratski i transparentni robovlasnički sistem. Nije to ono teranje robova bičevima, a neće biti ni gladijatora. To više kao dobrovoljno. Ko i vakcina, brate mili. Malo se Rusi još protive, Kina kao stidljivo nije još sigurna, Srbija...ma nije važno, ali je transparentna, što je važno. Demokratija je demokratija a još više ako je transparentna i demokratska i biće uspeha. Bar sudeći po reakciji svih naroda sveta koji od sveg srca hoće da isporuče svoju robu Americi, a ako ne može, pa dobro, mogu i sebe da isporuče a to im već bolje ide od ruke. Eto, to bi bijo kao taj novi rodnoravnopravni robovlasnički sistem "Jedna Zemlja, jedan narod!"

 2. milorad 5 says:

  ovaj je pronašao rupi na saksiji:)Pa amerika to radi već skoro 100 god.Pravo je pitanje: KAKO MI OSTALI DA SE REŠIMO AMERIKANACA I NjIHOVOG NASILJA?Priče da svi žele da izvoze u USA su gluposti u realnosti USA imaju jake trgovinske veze samo sa nekoliko država ostali su potpuno sporedni i imaju mizernu zaradu tamo.Ako i izvoze nešto to je pod pritiskom amerikanca da UVOZE NJIHOVU robu ili preprodavanu robu kojom se oni bave, i izvoz sirovina pod pretnjom nasilja i po cenama koje AMERIKA odredjuje:)Amerikanci i njihovi pomagači u pljačkanju uglavbnnom dolaze tamo gde je velika i brza lova njih jedino to zanima a ne razvoj ili bilo kakvo regionalno blagostanje bilo gde na svetu.JBE se njima što pola nigerije gladuje dokle god nafta curi u njihove džepove,to vamje najbolji i neosporni primer "dobre ekonomske saradnje sa amerikom i EU ":)A ako neko neće da "saradjuje"? Eno libija je odličan primer kako se otima nafta:)To vam je ukratko tako i potpuno je sad već otovorena i drska pljačka na delu , više se ni ne trude da to prikriju nekim političkim "razlozima" ili neposotojećim "diktatorima" koje treba svrgnuti i time "osloboditi" potlačene narode.Jedino što oni žele da oslobode kod nas su naše pare kao i svuda drugde ,definitivno, žele da nas oslobode od naših para i velikodušn0o da preuzmu to breme na sebe.Jer pare kvare ljude ,zar ne?

  • Istina booli says:

   Si možda čuo za demokratiju srbine? Ne znaš ti šta je to. Pozdrav iz Maribora

   • Ja Nez says:

    A kad buš ti mlad Bosanec naučil gramatiko? Jas pa ne vem kaj zboriš. Demokratijo ti donel babo izbosne?Tvoja "demokratija" je kad proglasiš Srbe u Mariboru "nepostojećim" i useliš u njihov stan, ili kad slobodno pucaš na mlade Srbske vojnike u kasarni jer su došli da služe vojni rok u s v o j o j državi? Do juče indolntni mužek, najednom expert demokratije! Krasno.

 3. radmila says:

  Ne mogu vise vladati ni svojom zemljom a kamo li svijetom.

 4. Beli Orao says:

  Dok je štampanja lažnog novca i lažne demokratije i dok je idiota koji u to vjeruju i podržavaju dotle će i bitni te bajne amerike !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *